NBA schorst racistische clubeigenaar levenslang

© Reuters
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

In de NBA is Donald Sterling, de eigenaar van de LA Clippers, levenslang geschorst, omdat hij betrapt werd op racistische praat. De NBA wil hem ook dwingen om de club te verkopen.

Dat maakte ligavoorzitter Adam Silver bekend. Silver, de opvolger van de legendarische David Stern, is nog maar drie maanden in functie. Hij reageert zodoende krachtdadig op zijn eerste crisis. Sterling krijgt ook een boete van 2,5 miljoen dollar, het maximum dat de NBA-reglementen toelaten.

“De opvattingen die meneer Sterling heeft uitgedrukt, zijn diep beledigend en schadelijk”, zei Silver aan de verzamelde media in New York. “Wij staan schouder aan schouder om meneer Sterlings denkbeelden te veroordelen. Daar is simpelweg geen plaats voor in de NBA.”

‘Je mag met hen naar bed, maar loop er niet mee te koop’

De bal ging aan het rollen toen van Donald Sterling (80) een paar dagen terug een geluidsopname opdook waarin hij zich tijdens een ruzie met zijn vriendin V. Stiviano bijzonder laatdunkend uitliet over Afro-Amerikanen. Aanleiding is een foto die Stiviano op Instagram plaatste van zichzelf en de legendarische basketballer Magic Johnson.

“Zet het niet op Instagram, zodat de wereld het ziet en mensen mij bellen”, zei Sterling op de opname. “En breng hem niet naar mijn wedstrijd. Ja, het stoort je dat je dat promoot, dat je jezelf in verband brengt met zwarten. Moet dat?”

“Waarom zou je in het openbaar met zwarten rondlopen?”, vervolgde Sterling. “Welk voordeel heb je daarbij?”

“Misschien ben je dom. Misschien weet je niet wat mensen over je denken. In de rest van je leven kan je doen wat je wil. Je mag met hen naar bed gaan, je mag alles doen wat je wil. Al wat ik vraag is dat je er niet mee te koop loopt.”

Opmerkelijk: V. Stiviano is zelf van gemengd Mexicaanse en Afro-Amerikaanse afkomst.

‘Geen plaats voor racisme’

Driekwart van de spelers in de NBA zijn zwart. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat Sterling, die als vastgoedondernemer een verleden heeft van vermeende raciale discriminatie, maar in die zaken steeds tot minnelijke schikkingen kwam, meteen heftige tegenwind kreeg.

“In de NBA – of eender waar – is er geen plaats voor dit soort racisme en haat”, reageerde Michael Jordan, de beste basketballer aller tijden en tegenwoordige eigenaar van de Charlotte Bobcats. “In een liga waar de meerderheid van de spelers Afro-Amerikaans zijn, kunnen en mogen we op geen enkel niveau discriminatie tolereren.”

“Zolang Donald Sterling eigenaar is, zal ik nooit meer naar een Clippers-wedstrijd gaan”, reageerde Magic Johnson, de gepensioneerde legende van de Los Angeles Lakers, het andere team uit LA, op Twitter.

Zelfs Barack Obama sprak zich uit over de zaak. “Ongelooflijk beledigend en racistisch”, noemde hij Sterlings woorden. “Als domme mensen een uithangbord willen maken van hun onwetendheid , moet je eigenlijk niets meer doen. De woorden spraken voor zich.”

‘Doortastend optreden’

Dat vonden ook de sponsors. Adidas, Red Bull, Mercedes en een reeks anderen verbraken hun contracten met de LA Clippers.

Als teken van protest droegen de spelers van de Clippers bij hun vorige wedstrijd hun opwarmingstruitjes binnenstebuiten, zodat het logo onzichtbaar was. Uit solidariteit deden de spelers van de Miami Heat, de regerende NBA-kampioen, hetzelfde.

LeBron James, de sterspeler van de Heat en op dit moment de beste ter wereld, liet zich tegenover de pers evenmin onbetuigd. “Onacceptabel” noemde hij de zaak. In één adem eiste hij dat voorzitter Silver doortastend zou optreden tegen Sterling. “Dit kunnen we niet hebben in onze liga.”

Kort na Silvers persconferentie zei Roger Mason Jr., de ondervoorzitter van de spelersvakbond, dat zijn leden bereid waren om alle wedstrijden van dinsdagavond te boycotten als de maatregelen tegen Sterling niet naar hun zin waren. Dat zou drie levensbelangrijke confrontaties in de play-offs op de helling gezet hebben, waaronder de eerste thuiswedstrijd van de Clippers sinds het uitbreken van het schandaal.

Zo ver kwam het dus niet. Van het NBA-hoofdkwartier kregen Jordan, James en co hun zin. “Vroegere en huidige NBA-spelers zijn zeer gelukkig met de beslissing van voorzitter Silver”, meldde Magic Johnson op Twitter nadat het nieuws over de schorsing bekend raakte.

Play-offs

De straf die Donald Sterling krijg, is qua strengheid onuitgegeven. Sterling blijft voorlopig eigenaar van de club, maar mag niet meer aanwezig zijn op wedstrijden of trainingen of deelnemen aan het bestuur van de club. Hij is ook persona non grata op alle andere NBA-activiteiten en mag dus onder andere niet meer met de andere 29 eigenaars meepraten over het bestuur van de liga.

Silver wil Sterling verder dwingen om de Clippers te verkopen. Hij heeft daarvoor de steun van driekwart van de eigenaars nodig. Op zijn persconferentie zei hij dat hij er vertrouwen in heeft dat hij die zal krijgen. De spelersvakbond heeft al laten horen dat ze dringend wil weten wanneer de stemming onder de eigenaars doorgaat.

Zelfs het Clippers-clubbestuur nam na Silvers sancties afstand van de eigenaar. “Wij steunen en omhelzen de beslissing van de NBA en voorzitter Adam Silver ten volle”, luidde een statement van de club. “Nu begint het herstelproces.”

De Los Angeles Clippers waren tot voor kort een van de eeuwige zwakke broertjes in de NBA, maar gelden dit seizoen als een gevaarlijke outsider voor de titel. De schorsing van Sterling kwam er aan de vooravond van hun cruciale vijfde wedstrijd in de eerste ronde van de play-offs tegen de Golden State Warriors. Bij het ingaan daarvan hadden beide clubs twee keer gewonnen. In de NBA wordt er ‘Best-of-seven’ gespeeld: wie eerst vier keer wint, mag naar de volgende ronde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content