Mister Tien Procent Wilmots

© BELGA

Stel, louter hypothetisch: Marokko krijgt komend weekend in eigen huis van Ivoorkust een oplawaai…

Stel, louter hypothetisch: Marokko krijgt komend weekend in eigen huis van Ivoorkust een oplawaai…en het koningshuis, want die hebben daar nagenoeg alle macht, beslist om Erik Gerets de laan uit te sturen. Zouden ze dan aan de Houba de Strooperlaan niet een heel klein beetje knarsetanden, dat ze nu al Marc Wilmots hebben aangesteld tot nieuwe bondscoach?

Toen we maandag wat bondsleden afbelden, hinkten die op twee gedachten. Rationeel was de piste Gerets voor hen een gesloten boek, financieel was die man niet haalbaar. Ze hadden zich voor Leekens al pijn gedaan en bij Gerets sprak je nog over heel andere bedragen. Gerets blokte ook alle toenaderingspogingen uit ons land af en dat vonden ze niet geheel onlogisch, tenslotte lag de man er nog tot 2014 vast en anders dan Club Brugge met Leekens deed, was de bond financieel niet bij machte het contract van ‘de Leeuw’ af te kopen. Het leek de meesten dan ook logisch om verder te gaan met Marc Wilmots, al drie jaar betrokken bij de nationale ploeg. Maar ergens hoopte men nog op een mirakel: een ontslag van Gerets, het eergevoel van de Limburger, de attractiviteit van de nationale ploeg, misschien paste de puzzel wel nog in mekaar. De meest voorzichtigen pleitten er dan ook voor om op zijn minst nog even af te wachten, zeker tot Marokko zijn duel met Ivoorkust had afgewerkt.

De bond heeft dat uiteindelijk niet gedaan en koos vandaag voor het verder zetten van een lijn. Niet onlogisch. Wilmots charmeerde de voorbije jaren, maanden en weken, met zijn inzet, en zijn duidelijkheid, zijn zin voor initiatief. Hij formuleerde helder en rechtlijnig, trok lijnen en grenzen, experimenteerde, en kreeg de spelers aan zijn kant.

Ervaring als voetballer heeft hij genoeg, jaren aan de Belgische top bij Standard en KV Mechelen en in Duitsland bij Schalke 04. Ervaring als trainer (even bij Schalke als speler-trainer en daarna kort bij Sint-Truiden) misschien niet, maar Laurent Blanc werkte ook maar drie seizoenen als clubcoach van Bordeaux toen hij Frankrijk in handen kreeg en nieuw leven in blies. Marco van Basten was één jaar coach van Jong Ajax toen hij bondscoach van Oranje werd en Frank Rijkaard had zelfs nul ervaring toen hij bij Oranje begon. Het kan, ook al gunden de Engelsen bijvoorbeeld beloftencoach Stuart Pearce de job niet. Te onervaren op het hoogste niveau, ‘Psycho’ mag/moet eerst op de Olympische Spelen op succes proberen jagen.

Pro Wilmots pleit naast het respect bij de spelers, ook dat bij de vox populi. Het scepticisme dat er aanvankelijk rond de spits heerste, maakte in de tweede helft van zijn carrière plaats voor respect. Respect dat hij afdwong in Gelsenkirchen én in Japan, ook al lag hij daar met zijn nogal dominante stijl niet bij iedereen in het bovenste vakje. Maar toen het heet werd onder de stoel van Robert Waseige trok hij er wel de kar, ook tactisch. De steun van oud-bondscoaches als Waseige en Van Himst heeft hij, net als die van zijn voorganger Leekens, die straks, als de Duivels zich mochten plaatsen voor het WK, nog de pluim op de hoed kan zetten dat hij alles voor 90 procent in gang heeft georganiseerd. Nu die extra tien procent resultaten nog…

Peter T’Kint

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content