Michael Phelps gaat in therapie na schorsing van zes maanden

© Reuters

De Amerikaanse zwembond heeft Michael Phelps een schorsing van zes maanden opgelegd. Bovendien zal de succesvolste olympiër aller tijden niet opgenomen worden in het Amerikaanse team voor de wereldkampioenschappen, die van 2 tot 9 augustus 2015 in het Russische Kazan plaatsvinden.

Dat meldt USA Swimming. De schorsing gaat onmiddellijk in en loopt af op 6 april 2015. In die periode zal Phelps ook geen toelage krijgen van USA Swimming.

Imagoschade

Phelps wordt bestraft omdat hij door zijn gedrag het imago van de zwemfederatie schade toebracht. De 29-jarige Amerikaan werd vorige week dinsdag door de politie van Maryland in Baltimore opgepakt wegens overdreven snelheid en rijden onder invloed. Hij reed met zijn Land Rover veel te snel in de Fort McHenry Tunnel (135 km per uur waar 70 toegelaten is) en had ook een dubbele lijn overschreden.

Ook in 2004 werd de toen 19-jarige Phelps al eens gesnapt toen hij met een glaasje te veel op achter het stuur was gekropen.

Therapie

Inmiddels betuigde Phelps zijn spijt en beloofde hij in therapie te zullen gaan.

‘Leden van USA Swimming en in het bijzonder die van het nationale team dienen zich strikt aan de gedragscode te houden’, verklaarde USA Swimming-directeur Chuck Wielgus de strenge straf. ‘Michaels gedrag betekende een ernstige inbreuk en daar moet hij nu de gevolgen van dragen. Hij heeft wel meteen ingezien dat hij in de fout ging, nam zijn verantwoordelijkheid op en nam de nodige stappen om zijn problemen op te lossen en zichzelf beter te maken. We willen hem daar honderd procent bij steunen. Als hij ons nodig heeft zullen we hem bijstaan.’

Phelps was na de Spelen van 2012 in Londen gestopt met zwemmen, maar maakte in april van dit jaar zijn comeback. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content