Louis Croenen niet voorbij reeksen van de 200 meter vlinderslag

© Belga

De Belgische zwemmer komt vier honderdsten tekort voor een plaats in de halve finales van het WK zwemmen in Boedapest. Hij staat wel nog op de reservelijst.

In de vijfde en laatste reeks van de 200 meter vlinderslag tikte Louis Croenen als zesde aan in 1:56.75. Daarmee tekende hij voor de zeventiende chrono op 44 deelnemers en is hij verrassend uitgeschakeld. De Hongaar Laszlo Cseh zwom met 1:54.08 de snelste tijd.

De Braziliaan Leonardo De Deus plaatste zich als zestiende en traagste voor de halve finales. Hij bleek vier honderdsten sneller dan Croenen, die nu eerste reserve is en moet hopen op een forfait. Het Belgische record van Croenen bedraagt 1:55.39 en dateert van vijf augustus 2015 op het wereldkampioenschap in Kazan. Croenen werd op dat toernooi de eerste Belg sinds Frederik Deburghgraeve (1998) die zich wist te plaatsen voor een WK-finale. Hij eindigde daarin als zevende met de recordtijd die nog steeds op de tabellen staat. Op de Olympische Spelen van vorige zomer in Rio de Janeiro haalde Croenen eveneens de finale en werd hij achtste.

Croenen moet zijn pijlen nu richten op de honderd meter vlinderslag, die reeksen worden vrijdagochtend afgewerkt. De drie Belgische deelnemers komen allemaal in actie vrijdagvoormiddag. Kimberley Buys werkt haar reeksen voor de vijftig meter vlinderslag dan af en Pieter Timmers moet zich dan proberen te plaatsen voor de halve finales van de vijftig meter vrije slag. Timmers zwemt woensdag ook nog de reeksen van de honderd meter vrije slag, de discipline waarin hij zilver pakte op de Spelen in Rio.

Partner Content