Louis Croenen naar finale 200 meter vlinderslag, 4×200 meter vrij geeft forfait

© belga

Louis Croenen eindigde vierde in de eerste halve finale en kwalificeerde zich met de achtste tijd voor de finale van de 200 meter vlinderslag. Hij komt uit tegen onder meer Michael Phelps. De Belgen geven forfait voor de 4 x 200 vrije slag, waaraan Croenen zou deelnemen.

Zijn tijd bedroeg 1.56,03, ruim boven zijn record (1.55,39), dat hij een jaar geleden vestigde. Het was wel zijn beste tijd van het seizoen.

In de reeksen had Louis Croenen de 14de tijd behaald, met 1.56,48.

De finale wordt om 4u28 woensdagochtend Belgische tijd gezwommen.

De Hongaar Tamas Kenderesi zwom de snelste tijd in 1.53,96. Hij won de tweede halve finale, waarin de Amerikaanse legende Michael Phelps met 1.54,12 de tweede tijd neerzette. De Hongaar Laszlo Cseh won de eerste halve finale in 1.55,18.

Een jaar geleden bereikte de 22-jarige Croenen de finale 200 vlinder op het WK in Kazan.

Forfait

In de aanloop naar zijn finale zou Croenen ook deel uitmaken van het 4 x 200 meter vrije slag-team dat dinsdag kwalificaties zwemt. Het aflossingsteam geeft echter forfait. Dat beslisten coaches Rik Valcke en Ronald Gaastra maandag, tien minuten nadat Louis Croenen zich voor de finale van de 200 meter vlinderslag plaatste.

De 4×200 is voor Croenen niet verenigbaar met de finale van de 200 meter vlinder. Beide wedstrijden worden dinsdag gezwommen. Pieter Timmers, die dinsdag op de 100 meter vrij in actie komt, had eerder al aangekondigd niet in de reeksen van de 4×200 te zullen starten. ‘Louis was wel bereid de reeksen van de 4×200 te zwemmen, als er de garantie op een finaleplaats was’, legde Valcke uit. ‘Zonder Pieter Timmers is die garantie er niet en aan een negende of tiende plaats in de reeksen wil hij niet nodeloos energie verspillen.’

Ongeloof

Er wordt met ongeloof gereageerd op de beslissing van het Belgische aflossingsteam. ‘Toch wel triestig dat zwemmers op het toppunt van hun kunnen geen twee wedstrijden op een dag kunnen zwemmen’, meldde voormalig zwemcoryfee Brigitte Becue op Twitter.

Ook Sidney Appelboom, op de Spelen cocommentator voor Sporza bij de olympische zwemwedstrijden, vindt het een onwaarschijnlijke beslissing. ‘Het zijn erg gemotiveerde zwemmers, die heel goed getraind zijn. Bekijk het schema: tussen de ochtendsessie en avondsessie zit 9 uur. Dat moet genoeg zijn om te herstellen’, legt hij uit. ‘Ik heb meer de indruk dat het een spelletje is: ik niet, jij niet. Het zijn wel de Spelen, niet de Belgische jeugdkampioenschappen. Je moet gewoon zwemmen en dan zien we wel.’

‘We hebben gezegd dat we maandag gingen communiceren. Één optie was dat als zowel Louis als Pieter (Timmers) hun voorkeur gaven aan hun individuele kansen dat er geen 4×200 aflossing gezwommen ging worden’, klinkt het bij Gaastra. ‘Na vanavond is het duidelijk dat het deze optie geworden is. Ik vraag iedereen om deze keuze te respecteren. Het heeft geen enkele zin om nu druk te zetten, hier wordt niemand beter van’, aldus Gaastra op Twitter.

‘Louis was wel bereid de reeksen van de 4×200 te zwemmen, als er de garantie op een finaleplaats was’, legde Valcke uit. ‘Zonder Pieter Timmers is die garantie er niet en aan een negende of tiende plaats in de reeksen wil hij niet nodeloos energie verspillen.’ (Belga/RR/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content