Koele Carlsen blijft wereldkampioen

© Reuters
Peter Mangelschots

Magnus Carlsen behoudt zijn schaakkroon, maar een stuntzege van Anand was niet eens zo veraf.

Een week voor hij 24 wordt, heeft de Noor Magnus Carlsen zijn wereldtitel in het schaken verlengd. In een ‘best of 12’ versloeg hij zijn uitdager, de Indiër Viswanathan Anand, met 6,5-4,5. De dramatische zesde partij legde de tweekamp in een beslissende plooi.

De match ging met een knal van start. Na drie partijen hadden beide spelers al bloed doen vloeien. Carlsen won de tweede, Anand de derde partij. Dat was goed nieuws voor de neutrale schaakliefhebber, want in hun onderlinge WK-kamp van vorig jaar had Anand geen enkele partij weten te winnen (6,5-3,5).

Blunder Carlsen

Vervolgens ging het er wat rustiger aan toe, al probeerden beide grootmeesters telkens het onderste uit de stellingen te halen. En dan kwam het keerpunt in de zesde partij. Carlsen beging een zeldzame blunder, maar Anand profiteerde er niet van en verloor zelfs nog. In plaats van een punt voor, stond de Indiër plots een punt achter.

In het tweede deel van de kamp gaven beiden elkaar geen duimbreed toe, tot de elfde partij. Anand zette met de zwarte stukken een zogenaamde ‘Berlin wall’ neer, kwam op voordeel, maar vond dan niet de juiste weg. Carlsen, koel als altijd, strafte die dwaling af en nam een onoverbrugbare voorsprong: 6,5-4,5.

Geen herkansing Anand

Oud-wereldkampioen Anand, die volgende maand 45 wordt, leek na zijn nederlaag in 2013 definitief uitgeteld. Dat hij zich nogmaals wist op te werken tot uitdager van Carlsen was al een verrassing, een nieuwe herkansing krijgt hij allicht niet meer. Nogal wat schakers hopen dat de Italiaanse Amerikaan Fabiano Caruana (22) de volgende uitdager van de Noorse wereldkampioen wordt. Niet alleen is hij momenteel de nummer twee op de wereldranglijst, hij heeft ook zijn naam mee. Want geef toe: Carlsen-Caruana, het doet denken aan de hoogdagen van Karpov-Kasparov.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content