‘Je had maar een keer de kans om deel te nemen’

© Belga Image

Exact vijftig jaar geleden wonnen pistier Patrick Sercu en atleet Gaston Roelants olympisch goud in Tokio.

‘Op de 1000 meter startte ik als favoriet’, herinnert Patrick Sercu (70), vandaag koersdirecteur van onder andere de Gentse Zesdaagse, zich. ’27 coureurs, amper 200 tot 300 toeschouwers. Na de wedstrijd kreeg ik meteen mijn medaille, gevolgd door een kort interviewtje dat pas de dag erna in België werd getoond. Dat was het. Olympisch kampioen… Uniek, omdat je in die tijd maar een keer de kans had om deel te nemen, maar uiteindelijk was het vrij amateuristisch. Kun je je nu nog voorstellen dat je met een oude velo, waar je het hele jaar al mee gekoerst hebt, naar zo’n wedstrijd vertrekt?’

Tijdens de schiftingen op de 3000 meter steeple in de Japanse hoofdstad moest Gaston Roelants (77) vrede nemen met een tweede plaats achter de Rus Adolfas Alekseunas, na 25 opeenvolgende overwinningen zijn eerste nederlaag sinds augustus 1961. ‘De concurrenten dachten: ‘Roelants is niet goed, we hebben een kans.’ Maar ik was niet voluit gegaan. Zand in de ogen strooien’, zegt hij.

Op de dag van de finale (’17 oktober!’) slaat het noodlot toe, wanneer Gaston Roelants tijdens de laatste training met de bil de balk raakt. ‘Zo’n bult! (spant de vuist op) lk ben tot half drie met koude kompressen, in bed blijven liggen”, beweert hij. “Na een korte opwarming in het stadion heb ik mijn verband losgemaakt. Óp het toilet, zodat niemand kon zien dan ik een blessure had’, lacht Roelants nog eens hartelijk.

En toch staat er geen maat op Roelants, die de negen andere finalisten tot figuranten degradeert. Bij het ingaan van de laatste ronde heeft Roelants een voorsprong van om en bij de 25 meter, het eerste atletiekgoud sinds 1948 (Gaston Reiff, 5000 meter) kan België niet meer ontsnappen. Met 8.30.88 loopt hij een nieuw olympisch record, de Brit Maurice Herriott en Ivan Bieliaiev (Sovjet-Unie) mogen mee op het podium, waar de Haspengouwse boerenzoon de tranen amper kan bedwingen. ‘Olympisch kampioen! En het zou nog lang duren, hé… Tia Hellebaut in 2008, 44 jaar na Tokio’, grijnst Roelants.

Chris Tetaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content