Hockey: ‘Belgische Eredivisie op één na sterkste competitie ter wereld’

© BELGA

De hockeysport viert hoogdagen in België… en het beste moet nog komen, oordeelt Marc Coudron, voorzitter van de Belgische hockeybond.

De hockeysport viert hoogdagen in België… en het beste moet nog komen, oordeelt Marc Coudron, voorzitter van de Belgische hockeybond.

Een halfjaar na de OS in Londen, waar onze hockeymannen (Red Lions) en -vrouwen (Red Panthers) reclame maakten voor de sport, gaat die niet op haar lauweren rusten. De basis is solide, niet alleen op het niveau van de nationale ploegen (met beloftevolle jeugdploegen en de U21 die Europees kampioen werden) maar ook op dat van de clubs.

“We krijgen met de Watducks, de Dragons en Léopold drie vertegenwoordigers in de EHL, de Europacup. Ongezien!”, vertelt Marc Coudron, die voorzitter is van de KBHB (de Belgische hockeybond) en oud-international. “Je zou kunnen zeggen dat de Belgische Eredivisie vanaf nu de op één na sterkste competitie ter wereld is, na Nederland. Naast zowat al onze eigen Red Lions – op Thomas Briels na – spelen er in de Eredivisie nog meer dan twintig internationals uit Argentinië, Spanje, Ierland, Frankrijk en andere landen. En vergeet ook de damescompetitie niet, met eveneens in de twintig buitenlandse internationals.”

Belgische clubs in Europa

In Amsterdam zullen onze Belgische mannenploegen in het paasweekend proberen om een ticket voor de halve finales van de EHL te grijpen. Waterloo Ducks neemt het dan op tegen Berliner HC en Léopold Club tegen een ander Duits team, Rot-Weiss Köln. KHC Dragons speelt tegen het Ierse Lisnagarvey.

Na een lange winterstop zal op 17 februari ook het nationale kampioenschap hervatten. Titelverdediger Waterloo lijkt een kloof geslagen te hebben in een voor de rest erg open competitie.

EK 2013 in Boom

De komende weken vind je in Sport/Voetbalmagazine het programma en het klassement van de mannen en de vrouwen én artikels over het reilen en zeilen bij de nationale ploegen en de clubs. Een van die clubs, Braxgata uit Boom, organiseert op het einde van dit seizoen (van 17 tot 25 augustus) samen met de KBHB het Europees Kampioenschap voor landenploegen.

Acht mannen- en acht damesteams, waaronder de Red Lions en de Red Panthers, zullen er strijden voor de Europese titel. Afgaande op de massale aanwezigheid van Belgische supporters op het vorige EK in Mönchengladbach, belooft het in augustus brandend heet te zullen worden in De Schorre! (AC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content