Het sportevent: Ironman Lanzarote

© BELGA
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Met Bert Jammaer heeft België een serieuze troefkaart in handen om één van de belangrijkste triatlonwedstrijden ter wereld te winnen.

De triatlon (3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42 km lopen) op Lanzarote, deel van de Canarische eilanden, staat bekend als uiterst zwaar. Dat heeft te maken met het heuvelachtige parcours, de strakke wind en de slopende hitte. Het decor van deze triatlon werd pas recent bij het grote publiek bekend dankzij het programma Wauters vs Waes. In de slotaflevering moesten Koen Wauters en Tom Waes elkaar bekampen in een rolstoel, waarmee ze (een deel van) het parcours van de triatlon dienden te trotseren. Zoals uit die uitdaging bleek: een ware karaktertest -gewonnen door Waes overigens.

Triatleet Bert Jammaer won deze Ironman al eens in 2008 en 2009, daar kan dit jaar een derde zege bijkomen. Aan ambitie ontbreekt het de Antwerpenaar niet: vorige zomer verhuisde hij met het hele gezin naar Lanzarote. Een doordeweekse dag bestaat er uit 130 km fietsen, een uurtje zwemmen en ’s avonds nog fitnessen. Tijdens zijn trainingstochten, zo gaf hij deze week mee in Sport/Voetbalmagazine, moet hij geregeld denken aan Marc Herremans. Die brak twaalf jaar geleden zijn rug tijdens een trainingsrit op Lanzarote en beweegt sindsdien in een rolstoel voort.

Naast Jammaer doen er zaterdag nog enkele landgenoten mee bij de elite: Michael Louys, Hendrik-Jan Verhaegen en Stefanie Adam. Benieuwd of er na Frederik Van Lierde in Hawaii vorig jaar opnieuw een Belg kan triomferen in een belangrijke Ironmanwedstrijd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content