Het sportevent: Beker van België basketbal

© BELGA
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Een Final Four, gespeeld in Paleis 12 op de Heysel, moet op Paasmaandag de bekerwinnaar in het Belgische basketbal aanduiden.

De komende drie jaren zal de Beker van België een apotheose kennen volgens de formule van een Final Four: vier halve finalisten die op één weekend uitmaken wie de beker wint. Dat evenement zal telkens doorgaan in het opgepoetste Paleis 12 (dat ook zal gebruikt worden voor concerten) aan de Heysel te Brussel, onder de noemer The Base Cup.

Zaterdag staan de halve finales geprogrammeerd: Luik – Oostende om 17u en Charleroi – Antwerp Giants om 20u30. Op Paasmaandag volgt dan om 15u de finale. Hoe liggen de kaarten? Als de logica gerespecteerd wordt, betwisten Spirou Charleroi en BC Telenet Oostende de finale. Het zijn de twee clubs met het grootste budget in het Belgische basketbal, ze verdeelden de voorbije tien jaar de prijzen en staan ook nu weer één en twee in het reguliere kampioenschap. Enige kanttekening: Charleroi -met ex-NBA’er Demond Mallet, neefje van Shaquille O’Neal, als exponent- wisselt al een heel seizoen het beste met het slechtste af. Het blijft afwachten welke gedaante ze dit weekend zullen tonen.

Dan is titelverdediger Oostende (vorig jaar pakte het de dubbel) een pak regelmatiger, ondanks de verjongingskuur die het deze zomer doorvoerde. De Kroatische coach Dario Gjergja slaagt er in om zijn ervaren spelers telkens weer tot het uiterste te drijven en tegelijkertijd ook zijn jonkies te doen doorgroeien. Zijn recept: volledig in functie van het basketbal leven. Door zelfs op vrije dagen persoonlijke trainingen te geven aan enkele jongeren bijvoorbeeld.

Antwerp Giants -op basis van het aanwezige talent niet eens zo verrassend bij de laatste vier- is de voornaamste outsider. Dan zijn de prestaties van de Luikenaars iets opzienbarender: coach Fulvio Bastianini slaagt erin om ondanks een zeer beperkt budget competitief te zijn met een ploeg die voor meer dan de helft bestaat uit Belgen. In de competitie zit het helemaal op play-offkoers en legt het de topploegen het vuur aan de schenen. Zo werd in eigen huis Oostende geklopt, kansloos zijn ze dus niet in de halve finales.

Maar deze Final Four draait niet alleen rond de mannenploeg. Maandag om 19u30 spelen Kangoeroes Boom en Castors Braine de finale bij de vrouwen. En zaterdag krijgen de basketbalfans de kans om enkele jonge talenten aan het werk te zien: de jeugdploegen van Antwerp en Charleroi om 11u en Oostende tegen Luik om 13u15. Uiteraard allemaal in Paleis 12.

De halve finales en de finale bij de mannen zijn live te volgen op Sporza, met commentaar van Kris Meertens en Rik Samaey.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content