Het extreme bijgeloof van Aad de Mos

© BELGAIMAGE
Jacques Sys
Jacques Sys Jacques Sys is hoofdredacteur Sport/Voetbalmagazine

Aad de Mos is niet meer welkom op Anderlecht. Al jaren legt de Nederlander als analist het Belgisch voetbal onder de loep. Hij spaart niets of niemand.

Hassane Bandé gaat het heel moeilijk krijgen bij Ajax. Aldus sprak Aad de Mos, die ongezouten zijn mening geeft over het reilen en zeilen in de Jupiler Pro League.

Zou De Mos daarbij nog eens aan zijn eigen trainerscarrière denken? Nu 30 jaar geleden bijvoorbeeld toen hij met KV Mechelen op de Canarische Eilanden toefde en zes maanden later de Europacup voor Bekerwinnaars won. Eén jaar later trok hij met de ploeg weer naar dezelfde locatie om te overwinteren. En werkte daar hetzelfde programma af. Tot in de kleinste details.

Aad de Mos was extreem bijgelovig. Hij had in 1988 het trainingskamp op de Canarische Eilanden beëindigd met een etentje in een van de betere visrestaurants van het eiland. Maar in de kronkelende straten raakte de buschauffeur de weg kwijt. Uiteindelijk liet De Mos hem op twee kilometer van het restaurant stoppen. De afstand legden de spelers te voet af. Eén jaar later stond er aan de vooravond van de terugkeer naar België weer een bezoek aan dat restaurant geprogrammeerd. De chauffeur, niet toevallig dezelfde als het jaar voordien, wist dat hij zich niet meer mocht vergissen. Maar hij had buiten De Mos gerekend. Die verplichtte hem halt te houden op dezelfde plaats als het jaar voordien. Opnieuw dienden de spelers de afstand te voet te overbruggen.

Zelden een trainer meegemaakt in wie het vuur zo brandde als Aad de Mos. Hij speelde perfect in op de revanchegevoelens van de spelers die elders waren afgeschreven. Hij provoceerde en ging daarbij vaak over de grens. Zo leidde hij KV Mechelen naar memorabele successen. Na zijn carrière zou hij zich nooit meer zo met een club associëren als met KV Mechelen. Daar had hij de gelegenheid gekregen een ploeg op te bouwen. Hij kon daarbij zeer dwingend aanwezig zijn en stelde hoge eisen aan zichzelf. Op een gegeven moment zei zijn vrouw dat hij binnen de tien jaar opgebrand zou zijn als hij zo doorging. Ze kreeg gelijk.

Nergens in alle andere clubs die Aad de Mos later trainde was zijn impact zo groot als bij KV Mechelen. Hij stopte als trainer in mei 2010. Hij kon het niet meer opbrengen om de strijd aan te gaan. Althans niet meer als trainer. Wel vanuit een andere functie. Als analist bijvoorbeeld. Dat hij daarbij op tenen trapt en clubs fileert heeft hem nooit gestoord.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content