Golfsport wint in België aan populariteit

© Reuters
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

De cijfers uit een GOSTA-studie (Golf Statistieken) bewijzen het: golf zit in België in de lift. Zowel het aantal leden als clubs stijgen elk jaar opnieuw.

Dat golf in 2013 door Bloso gepromoot werd als ‘sport van het jaar’ betekende een boost voor wat in België nog steeds aanzien wordt als een elitaire bezigheid. Door die campagne kende de VVG (Vlaamse golfvleugel) in 2013 een ledentoename van 4,6%, en ook het voorbije jaar bleef de populariteit stijgen met 3,5%. Met nu in totaal 36.920 leden kwamen er sinds de oprichting van de VVG in 2001 maar liefst 13.000 leden bij langs Vlaamse kant. Hetzij een jaarlijkse toename van 3%. Ook het aantal clubs nam toe, van 41 clubs in 2001 naar 54 clubs anno 2014.

Wallonië

Langs Waalse kant zit de golfsport eveneens in de lift, met sinds 2001 een jaarlijkse ledentoename van 2%. En dat ondanks het ontbreken van een initiatief zoals de promotie rond ‘sport van het jaar’. “Met een dergelijke campagne zouden we jaarlijks 5% groei kennen”, klinkt het bij de AFG (Waalse golfvleugel). “Nu proberen de clubs in Wallonië op eigen houtje initiatieven op touw te zetten, zoals kids days, gratis initiaties of opendeurdagen. We zitten ondertussen aan 24.110 leden en 38 golfclubs. Gezien de economische crisis is die constante groei tijdens de voorbije jaren een opvallende tendens.”

Werkpunten

Toch zijn de VVG en de AFG niet blind voor de tekortkomingen. Zo blijft het aantal clubs in België ondanks de groei aan de lage kant, een gevolg van de strikte wetgeving in ons land aangaande ruimtelijke ordening. In Vlaanderen is er momenteel één golfbaan per 152.000 inwoners, terwijl het Europese gemiddelde op één golfbaan per 88.000 inwoners ligt. Meer golfterreinen betekent meer golfers en een meer divers aanbod, zijn beide golfbonden overtuigd.

Een ander groot probleem binnen de golfsport is de uitstroom van jongeren onder de 21 jaar. Ruim de helft van de golfers in België zijn 50-plussers. Zo blijft het stigma van ‘seniorensport’ toch nog altijd aan de golfsport kleven.

Met verlaagde tarieven voor jongeren en de oprichting van een jeugdsportfonds (dat verscheidene clubs moet ondersteunen in hun jeugdbegeleiding) hoopt de VVG daar de komende jaren iets aan te veranderen. Ook het openstellen van clubhuizen voor niet-leden moet de sport toegankelijker maken voor alle leeftijden. Op dat vlak zijn de bevindingen in de GOSTA-studie (Golf Statistieken) eveneens bemoedigend: in 2009 was slechts 58% van de clubhuizen open voor niet-leden, in 2014 is dat 86%.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content