Max Verstappen oppermachtig in Spa-Francorchamps

Max Verstappen (r) en Sergio Pérez feliciteren elkaar met hun een-tweetje na de Grote Prijs Formule 1 in Spa-Francorchamps op 30 juli 2023. © Belga Image

Max Verstappen (Red Bull) heeft zondag op het circuit van Spa-Francorchamps voor het derde jaar op rij de Grand Prix van België gewonnen. De 25-jarige Nederlander moest na een gridstraf vanop de zesde plaats starten, maar dat weerhield hem er niet van de concurrentie op grote achterstand te zetten. Zijn Mexicaanse teamgenoot Sergio Pérez werd op meer dan twintig seconden derde, de Monegask Charles Leclerc, op de pole gestart, op meer dan een halve minuut derde.

De Brit Lewis Hamilton (Mercedes), strandde net naast het podium, maar reed wel de snelste ronde en sprokkelde zo nog een WK-punt.

Na een door het weer moeizaam verlopen sprintrace van zaterdag, die Verstappen ook won, bleef de regen zondag vrijwel uit op het circuit van Spa-Francorchamps. Er vielen gedurende de wedstrijd slechts enkele druppels, wat niet van invloed was op het verloop van de wedstrijd. Meteen na de start nam Pérez de eerste positie over van Leclerc, terwijl Verstappen doorschoof naar positie vier. De tweevoudige wereldkampioen hield zich daarna even rustig, om vanaf ronde zes gestaag op te schuiven door achtereenvolgens Hamilton en Leclerc te passeren.

Veel meer snelheid

In de veertiende ronde van de twaalfde WK-manche kwam Verstappen voor het eerst op kop, na een pitsstop van Pérez. Aangezien de Nederlander daarna zelf van banden verwisselde, moest hij nog even in de achtervolging. Hij had echter veel meer snelheid dan zijn ploeggenoot en herstelde de hiërarchie al snel. Verstappen vergrootte vervolgens zijn voorsprong moeiteloos, hoefde verder slechts zijn banden goed te ‘managen’ en fouten te vermijden. Daar slaagde hij probleemloos in. De Australiër Oscar Piastri, zaterdag in zijn McLaren nog tweede in de sprintrace, viel zondag in de Grand Prix al in de tweede ronde uit. Hij beschadigde bij de start zijn voorvleugel.

Het is de 45ste Grand Prix-zege voor Verstappen, de tiende dit seizoen en de achtste op rij. Renstal Red Bull dikte zijn recordreeks aan tot dertien achtereenvolgende zeges. De volgende Grand Prix is die van Nederland, op 27 augustus. In Zandvoort krijgt Verstappen voor eigen publiek de kans om het record van de Duitser Sebastian Vettel, goed voor negen GP-zeges op rij, te evenaren.

Met in de WK-stand al een voorsprong van 125  punten op zijn teamgenoot Pérez, stormt Verstappen onbedreigd op een derde wereldtitel op rij af.

Lees meer over:

Partner Content