F1-baas denkt niet meer aan terugkeer naar Rusland: ‘Niet langer onderhandelen’

© GETTY

Als het aan de directeur van de Formule 1 ligt, komt er geen Russische Grand Prix meer op de agenda. Dit jaar zou er nog gereden worden op het circuit van Sochi, volgend jaar zou de GP van Rusland op de nabij Sint-Petersburg gelegen Autodrom Igora Drive worden gehouden, maar na de inval van Rusland in Oekraïne, werd het land in de ban gedaan.

‘Ik heb altijd gevonden dat je nooit ‘nooit’ moet zeggen’, zei Stefano Domenicali tegen Sport Bild. ‘Maar in dit geval durf ik te zeggen dat we niet langer met ze zullen onderhandelen. Er zal geen Formule 1-race meer zijn in Rusland.’

Alexei Titov, de baas van de Russische GP-promotor ANO Rosgonki, verwacht ondertussen geld van de Formule 1 vanwege de gemaakte kosten. ‘Deze schuld bestaat, het is bevestigd en ons standpunt hierover is ongewijzigd’, vertelde hij aan het Russische persbureau TASS. ‘We verwachten een terugbetaling, ongeacht het huidige standpunt van het management van de Formule 1 over het houden van races in de Russische Federatie.’

Titov vindt dat de sport momenteel ‘extreem gepolitiseerd’ is en ziet in de woorden van Formule 1-baas Domenicali een bevestiging daarvan.

De Russische Grand Prix kwam in 2015 op de kalender en werd telkens gewonnen door een Mercedes-rijder. Vijf keer was dat Lewis Hamilton (2014, 2015, 2018, 2019, 2021), twee keer Valtteri Bottas (2017, 2020) en één keer Nico Rosberg (2016).

Partner Content