Fenomenale Nicolas Colsaerts klopt Tiger Woods in Ryder Cup

© AFP

De Belg kan terugblikken op een bijzonder geslaagde start in Chicago.

Na de eerste dag van de Ryder Cup, de prestigieuze tweejaarlijkse golfwedstrijd tussen Europa en de Verenigde Staten, staat het 5-3 voor de VS. Uitblinker van de dag was echter onze landgenoot Nicolas Colsaerts die een punt pakte tegen golflegende Tiger Woods, momenteel nummer twee van de wereld.

Tweestrijd Colsaerts-Woods

Tijdens de zogenaamde four ball wedstrijden kwamen de Europeanen niet verder dan één punt uit vier wedstrijden. Het enige Europese punt mocht vrijwel volledig achter de naam van Nicolas Colsaerts, bijgenaamd ‘The Belgian Bomber’, geschreven worden. De eerste Belg ooit die (dankzij een wildcard) de kleuren van Europa verdedigt in de Ryder Cup, zette de beste prestaties uit zijn loopbaan neer.

Colsaerts, die het samen met Lee Westwood moest opnemen tegen Tiger Woods en Steve Stricker, lukte de volgende zeventien holes maar liefst acht birdies en één eagle. Niemand deed beter. Toch bleef het verschil tussen beide duo’s aanvankelijk slechts twee punten.

Vrijwel heel de partij was het een tweestrijd tussen Colsaerts en Woods. Zo lukte Woods op de zestiende hole een prachtige birdie waarmee hij het verschil kon terug brengen tot één slag. Op de zeventiende hole noteerde Colsaerts opnieuw een birdie putt van pakweg acht meter.

Op de laatste hole was de spanning te snijden. Woods had de beste kans om nog een birdie te maken en alsnog op gelijke hoogte te komen, maar het nummer twee van de wereld miste waarmee Colsaerts zijn eerste Ryder Cup punt uit zijn loopbaan scoorde.

Lof

“Dit is ongetwijfeld de beste partij die ik ooit heb gespeeld”, zei Colsaerts achteraf. “Ik was heel de dag enorm gefocust en de putts vielen zo als ze moeten vallen. Ik heb mij gewoon fantastisch geamuseerd en het was een dag om nooit te vergeten”, aldus Colsaerts.

Zijn medespeler Lee Westwood, het nummer vier van de wereld was vol lof over de prestatie van onze landgenoot. “Zelden zoiets gezien. Nadat ik op het scorebord zag dat onze drie andere teams aan het verliezen waren, begon ik twijfels te krijgen. Zoals Nicolas vandaag speelde was het net een paardenren waarbij de beste jockey op het beste paard zat.”

Ook de Schot Colin Montgomerie, voormalig kapitein, zevenmaal de beste speler van Europa en nu gastcommentator voor SkySport noemde Colsaerts de man van de dag. “Hij is ongetwijfeld de speler van de eerste dag. Als rookie in je eerste wedstrijd en dan nog tegen Tiger Woods tien onder par neerzetten met een pak prachtige putts, is voor mij de beste prestatie die ik ooit heb gezien. Hij pakte samen met Westwood een punt dat op de eindafrekening de doorslag kan geven.”

Zaterdag zal Colsaerts opnieuw ten vroegste aantreden in de namiddagsessie. Daarbij worden opnieuw vier four ball wedstrijden worden afgewerkt. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content