FBI onderzoekt of honkbalteam computers van rivalen kraakte

© REUTERS
Rudi Rotthier

De FBI is ver gevorderd met een onderzoek naar fraude tussen sportteams. Het trekt na of de St. Louis Cardinals, een van de meest succesvolle honkbalteams in de VS, de Houston Astros via gestolen paswoorden hebben bespioneerd.

Als de verdenkingen worden bevestigd, gaat het volgens de Amerikaanse pers om het eerste officiële geval van hacking tussen professionele sportteams.

Het nieuws werd bekendgemaakt door The New York Times.

Het onderzoek slaat volgens de krant op het jaar 2013. De St. Louis Cardinals, wellicht het succesrijkste honkbalteam uit het recente verleden, met enkele overwinningen in de World Series, had korte tijd eerder Jeff Luhnow, verantwoordelijk voor het scouten van spelers, zien vertrekken naar de rivalen uit Houston. Bij de Houston Astros was Luhnow algemeen manager geworden en zijn komst had het team meteen beter doen presteren.

In de loop van In 2013 werd duidelijk dat paswoorden en vertrouwelijk materiaal rond scouting bij de Houston Astros was gehackt. Later werd een deel van het gestolen materiaal, dat onder meer betrekking had op transferbeslissingen, op het net gepubliceerd.

Bedrijfsgeheimen

Nu is volgens de Times uit onderzoek gebleken dat de illegaal verkregen paswoorden werden gebruikt op computers die toebehoren aan toplui van de Cardinals.

Volgens de onderzoekers waren de Cardinals bang dat Luhnow bedrijfsgeheimen had gestolen, nadat hij bij de Astros een gelijkaardig informatienet over spelers had opgezet als hij eerder bij de Cardinals had gebruikt.

Er is, volgens de Times, nog geen enkele persoon bij de Cardinals geschorst, ontslagen of in beschuldiging gesteld.

De Cardinals zijn het best aan het huidig seizoen begonnen, met 43 overwinningen tegen 21 nederlagen. Ze staan aan de leiding in de National League. De Astros staan met 38-28 aan de leiding in de American League.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content