Eén wedstrijd achter gesloten deuren, forfaitnederlaag en 5.000 euro boete voor Standard

© Belga

Standard moet een wedstrijd achter gesloten deuren spelen, krijgt een 5-0-forfaitnederaag en moet 5.000 euro betalen. Dat is het gevolg van de zware supportersrellen tijdens de wedstrijd tegen Zulte Waregem. Standard gaat in beroep tegen de uitspraak van de geschillencommissie.

De Geschillencommissie Betaald Voetbal van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft zich uitgesproken over de zware supportersrellen die op 19 oktober een einde maakten aan de competitiewedstrijd tussen Standard en Zulte Waregem. Standard wordt veroordeeld tot het spelen van één match achter gesloten deuren, 5.000 euro geldboete en een 0-5 forfaitnederlaag.

Het Bondsparket van de voetbalbond had ter zitting dinsdag nochtans aangestuurd op een sanctie van twee wedstrijden achter gesloten deuren, waarvan er een gebaseerd is op een voorwaardelijke straf uit 2012 (toen fans van Standard in de thuismatch tegen Anderlecht rookbommen op het veld gooiden), die nu effectief zou moeten worden.

Aan het effectief worden van die voorwaardelijke straf kon de Geschillencommissie niets veranderen, maar wel aan de tweede partij achter gesloten deuren die het Bondsparket vorderde.

‘Tweede match zonder fans zou buiten proportie zijn’

‘Een tweede match zonder fans zou buiten proportie zijn, daar de fysieke integriteit van de andere fans en de spelers nooit rechtstreeks in gevaar kwam’, besloot de commissie. ‘In plaats van een tweede partij achter gesloten deuren, leggen we een zware geldboete op van 5.000 euro. Daarnaast wint Zulte Waregem de partij met 0-5 forfaitcijfers en krijgt het de drie punten van de zege in de stand toegekend.’

De sanctie voor Standard gaat pas in vanaf 5 november.

Standard gaat in beroep

De Luikse club kondigde op Twitter aan dat er zeker beroep wordt aangetekend tegen de uitspraak. Omdat het gaat om een uitspraak van de Geschillencommissie Buitengewone Kamer, kan Standard zijn beroepsprocedure niet binnen de voetbalbond laten behandelen, maar moet het meteen naar het Belgisch Sporttribubaal BAS trekken. (Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content