Deflategate: superster American Football geschorst omdat hij met te slappe ballen speelde

© USA Today Sports
Rudi Rotthier

Tom Brady, superster onder de Amerikaanse sportsterren, en ook bekend omwille van zijn echtgenote Gisele Bündchen, wordt 4 wedstrijden geschorst omdat hij de halve finales van het voorbije seizoen afwerkte met onrechtmatig slappe ballen.

De NFL, de National Football League, startte een onderzoek nadat bij de halve finales van het voorbije seizoen was vastgesteld dat de ballen waarmee de New England Patriots van Tom Brady de Indianapolis Colts onder de legale druk zaten.

Onder meer op vraag van ‘Golden Boy’ Tom Brady mochten ploegen tot dit schandaal losbarste elk hun eigen ballen naar de wedstrijd meebrengen. De ballen werden voor de wedstrijd door de scheidsrechters gecontroleerd maar naderhand hebben een verantwoordelijke voor de kleedkamers, James McNally, en een verantwoordelijke voor het materiaal, John Jastremski, lucht uit de ballen laten ontsnappen. De Patriots wonnen de wedstrijd met overmacht, en ook zonder slappe ballen had men, is de consensus, wel gewonnen, maar de slapte gaf wel degelijk een voordeel, maakte de ballen makkelijker grijpbaar, zowel voor de quarterback, Brady, die moest gooien als voor de spelers die de ballen moesten vangen.

Vier Super Bowls

Brady en de Patriots wonnen nadien, met wel correct opgeblazen ballen, ook nog de finale, de beroemde Super Bowl.

Het onderzoek gaf geen ultiem bewijs maar wel veel aanwijzingen dat het op aangeven van Brady was dat de twee werknemerfs van de club de ballen onder handen genomen hadden. In hun onderlinge correspondentie hebben ze het erover dat Brady zo min mogelijk druk op de ballen wilde, en kort voor de wedstrijd was er veel sms-verkeer tussen Jastremski en Brady. Jastremski en McNally (die zich in correspondentie de ‘deflator’ noemde) kregen af en toe geschenken van Brady.

De twee zijn tot nader order geschorst en mogen nooit meer in aanraking komen met de ballen. Brady, die onder meer het verwijt kreeg dat hij het onderzoek niet hielp, en onder meer zijn elektronisch verkeer weigerde vrij te geven, zal in het komend seizoen de eerste vier wedstrijden moeten missen. De vijfde wedstrijd brengt hem in het gelid tegen de Indianapolis Colts.

De New England Patriots moeten onder meer een boete van 1 miljoen dollar betalen (900.000 euro).

De 37-jarige Brady won met de Patriots al vier keer de Super Bowl, en wordt of werd beschouwd als een van de allergrootste sportlui in de VS. Of Deflategate, zoals het schandaal in de VS wordt genoemd, zijn heldenstatus onderuit haalt, valt nog af te wachten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content