De wielermaffia

Tyler Hamilton gaat in zijn boek ‘De wielermaffia’ gedetailleerd in op het gebruik van bloeddoping bij US Postal en later ook bij Team CSC van Bjarne Riis.

Sinds het uitbreken van de hele dopingaffaire rond Lance Armstrong is er nagenoeg geen enkele Amerikaanse renner uit de jaren 1990 en begin 2000 die nog niet opgevoerd werd als getuige – of slachtoffer – in de media. Maar wellicht de voornaamste is toch Tyler Hamilton (41), tussen 1998 en 2001 trouwe luitenant en kamergenoot van Armstrong bij de US Postalploeg.

Hamilton gaat in zijn boek ‘De wielermaffia’ gedetailleerd in op het gebruik van bloeddoping bij US Postal en later ook bij Team CSC van Bjarne Riis.

Dat Armstrong – of hijzelf – niet tegen de lamp liep in die periode, had volgens Hamilton ook een simpele verklaring. “Die dopingtesten waren eerder IQ-testen. Als je een beetje voorzichtig was en oplette, was je 99 procent zeker dat je niet gepakt werd. Zij hadden hun artsen, wij de onze. En de onze waren beter. Beter betaald alleszins ook.”

Ontluisterende passages in een onthullend boek dat de wielerwereld op zijn grondvesten deed en doet daveren. De complexiteit en de rijke details in de vertelsels maken het haast onmogelijk dat dit verzonnen zou zijn. (MS)
‘De wielermaffia’ van Tyler Hamilton en Daniel Coyle werd uitgegeven door Ambo/Linkeroever, telt 320 pagina’s en kost 19,95 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content