De topaffiche: Panathinaikos – PAOK

© BELGAIMAGE
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

De strijd om het tweede CL-ticket in de Griekse competitie gaat tussen twee Belgen: Viktor Klonaridis (Panathinaikos) en Maarten Martens (PAOK).

Het Griekse voetbal mag dan wat op apegapen liggen -de allesverwoestende economische crisis is daar niet vreemd aan-, toch worden er in de Griekse hoogste afdeling nog steeds twee tickets voor de Champions League uitgedeeld. Het eerste, rechtstreekse, ticket gaat uiteraard naar de landskampioen: voor het vierde jaar op rij is dat Olympiacos Piraeus.

Het tweede ticket wordt toegekend aan de winnaar van een play-off tussen de nummers twee tot en met vijf. Dat zijn dit seizoen PAOK Saloniki (2), Panathinaikos Athene (3), Atromitos (4) en Asteras Tripolis (5). Vooral de twee eerstgenoemden zijn gereputeerde namen in het Griekse voetbal. Panathinaikos is zelfs altijd één van de grootmachten geweest, maar verzeilde door wanbeleid in een serieuze dip. Nu pas lijken de groen-witten er weer bovenop te komen: vorig weekend werd bijvoorbeeld de Griekse beker op zak gestoken. Ten nadele van… PAOK.

Die verdienste is in niet geringe mate te danken Yannis Anastasiou. De ex-spits van Anderlecht en Ajax werd deze zomer aangesteld als coach bij Panathinaikos en zet volop in op jeugd. “Dit is een heel leuk project, ondanks de financiële beperkingen die er wel degelijk zijn”, vertelt Anastasiou aan Sport/Voetbalmagazine. “We beschikken over zeer goede eigen jeugd en het stemt me tevreden als ik zie welke evolutie onze ploeg dit seizoen doormaakte. Het is een investering, maar verschaft alleszins hoop voor de toekomst. Met die beker als ultieme triomf en het feit dat we nog voor een Champions League-ticket kunnen strijden. Sowieso willen we Europa in, dat kan ook nog via de Europa League.”

Eén van die jeugdige talenten die volop hun kans krijgen in het eerste elftal is een Belg met Griekse roots: Viktor Klonaridis (21). Geboren in Seraing, maar opgeleid bij AEK Athene en nadien heel even actief bij Lille en Moeskroen. Dit jaar scoorde hij al negen keer.

Aan de overkant, bij PAOK, loopt er ook een Belg in de rangen: Maarten Martens (29), tijdens de winterstop overgekomen van AZ Alkmaar. PAOK eindigde in het reguliere kampioenschap op een tweede plaats en speelde de bekerfinale (die het dus verloor van Panathinaikos), maar een rustig seizoen was het niet. Trainer Huub Stevens werd in de loop van de terugronde ontslagen en recent kreeg de club een serieuze boete voor incidenten met de supporters tijdens de halve finale van de beker tegen Olympiacos.

Een tumultueuze omgeving, eentje waar de minzame Martens niet meteen in gedijt: bij zijn nieuwe club kwam hij nog maar mondjesmaat aan spelen toe. Maar misschien ontploft de Belgische ex-international wel in deze play-offs…

Panathinaikos – PAOK, zondag 4 mei om 19u30.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content