De sportmomenten van het jaar: straffe Nafi

© Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Tot het einde van het jaar blikt redactie van Sport/Voetbalmagazine elke dag terug op 2017 aan de hand van de opmerkelijkste sportmomenten. Een eigenzinnige selectie. Vandaag: het boerenjaar van atlete Nafi Thiam.

Kan Nafi Thiam nóg beter doen dan in 2017 en zo ja, hoe? Dat is de vraag voor de nog altijd maar 23-jarige Naamse. Aan ambitie ontbreekt het haar alvast niet: ‘Ik ben niet ver meer verwijderd van het Europese record op de zevenkamp (7032 punten voor Carolina Klüft, tegenover 7.013 voor Thiam, nvdr.). Ik moet nog enkele punten halen, dus ik denk wel dat dat haalbaar zal zijn. Het wereldrecord (7.291, Jackie Joyner-Kersee) breken is wel wat moeilijker’.

2016, toen ze in Rio de Janeiro olympisch goud won op de zevenkamp, was al een topjaar voor Thiam, maar verdwijnt in het niets bij wat ze het afgelopen jaar presteerde. In maart Europees kampioene op de vijfkamp (4.870 punten, een persoonlijk record) op het EK indoor in Belgrado. In mei – nog maar als vierde atlete in de geschiedenis – over de magische grens van 7.000 punten op de zevenkamp in Götzis. In augustus wereldkampioene op de zevenkamp (6.784 punten) in Londen, de eerste Belgische gouden medaille op een WK atletiek ooit.

En in november werd Thiam daarvoor door de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) verkozen tot Wereldatlete van het Jaar. Een primeur, want nooit eerder won een Belg die trofee. Daarnaast verzekerde Thiam zich in eigen land ook van haar vijfde opeenvolgende Gouden Spike en werd ze vorige week opnieuw verkozen tot Sportvrouw van het Jaar.

Hoegenaamd geen overgangsjaar dus, na 2016.

En toch heeft Thiam volgens haar coach, Roger Lespagnard, nog meer in petto voor de Belgische sportfans. ‘Het wereldrecord dateert van 1988, een verdachte periode,’ zei hij in augustus in een interview met Sport/Voetbalmagazine. ‘Het is niettemin een doel geworden om dat wereldrecord te verbeteren. Nu nog meer dan zes maanden geleden. Hoewel ze al veel vooruitgang boekte, denk ik dat ze nog een beetje marge heeft. In alle disciplines, maar vooral in de loopnummers’. Afspraak in 2018?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content