Controversiële Rodman basketbalt met Noord-Koreaanse dictator

© Reuters

De Amerikaanse oud-NBA-vedette Dennis Rodman is in Noord-Korea voor een basketbaldemonstratie met drie leden van het spektakelteam de Harlem Globetrotters.

De Amerikaanse oud-NBA-vedette Dennis Rodman is in Noord-Korea voor een basketbaldemonstratie met drie leden van het spektakelteam de Harlem Globetrotters. Daarnaast zal de vijfvoudige NBA-kampioen de jonge dictator Kim Jong-un ontmoeten. Het bezoek is georganiseerd door tv-producenten, die een documentaire over de voormalige NBA-ster maken. “Ik kom in vrede. Ik hou van het Noord-Koreaanse volk”, twitterde hij gisteren na zijn aankomst.

De 51-jarige ex-Chicago Bullsspeler haalde later wel de twee Korea’s door elkaar. “Misschien kom ik die kerel van Gangnam Style wel tegen”, meldde hij in een andere tweet. Maar rapper Psy is een Zuid-Koreaan.

Met zijn opvallende haardos, tattoos en piercings is de 51-jarige Rodman een extravert figuur in Noord-Korea, waar strikte kleding- en kapselregels gelden. Veel Noord-Koreanen krijgen zelden iets te zien van de Amerikaanse cultuur.

Toch is basketbal populair in het geïsoleerde land. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un blijkt net als zijn vader een basketbalfan te zijn. Jong-un houdt zelf van de Chicago Bulls, de ploeg waarmee Rodman in de jaren 90 drie keer kampioen werd. ‘The Worm’ zelf was in zijn tijd één van de beste verdedigers.

De reis is opmerkelijk vanwege de spanningen tussen de VS en Noord-Korea. Maar dat doet Rodman niets. “Ik ben geen politicus. Kim Jong-un en het Noord-Koreaanse volk houden van basketbal. Ik hou van iedereen.” (SC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content