Bekele gaat voor derde Belgische titel

© BELGA

Dit weekend vindt het BK veldlopen plaats op het domein ‘De Schorre’ in Oostende. Atelaw Bekele is er, ook na een turbulent jaar, één van de grote favorieten.

Dit weekend vindt het BK veldlopen plaats op het domein ‘De Schorre’ in Oostende. Atelaw Bekele is er, ook na een turbulent jaar, één van de grote favorieten.
Atelaw Bekele (25) heeft er een moeilijk jaar op zitten. Het begon nochtans goed: nadat hij in december 2011 Europees kampioen veldlopen werd, bood de VAL (Vlaamse Atletiek Liga) hem in januari 2012 een profcontract aan. Voortaan zou hij als voltijds atleet door het leven kunnen gaan. Maar resultaten bleven daarna uit en bovendien geraakte Bekele in opspraak door het missen van een dopingcontrole tijdens zijn stage in Ethiopië.

Afgelopen december werd Bekele echter over de hele lijn vrijgepleit, het betrof een louter administratieve nalatigheid, oordeelde het Vlaams Doping Tribunaal. Het einde van een mentale lijdensweg, maar daarom nog niet van een sportieve martelgang. Op het recentste EK in Boedapest, waar Bekele als titelverdediger aantrad, eindigde hij 58e. De VAL besliste daarop zijn profcontract niet te verlengen.

Op zondag 10 maart vindt het Belgische Kampioenschap veldlopen plaats op domein ‘De Schorre’ in Oostende. Daar kan Bekele revanche nemen. De in Ethiopië geboren atleet – die pas in 2008 als asielzoeker in ons land verzeilde – won het BK al eens in 2009 en 2011.

“Die hele dopingzaak heeft op hem gewogen”, weet Chris Vandebroeck, die Bekele met succes verdedigde voor het dopingtribunaal. “Hij heeft de impact wat onderschat, denk ik. Hij had niet verwacht dat de media er zo op zouden springen. Je moet weten: Atelaw is een aimabele, maar timide gast. Hij zou geen vlieg kwaad doen.”

Toch is die dopingaffaire niet de enige oorzaak voor zijn mindere jaar. Vandebroeck: “Atelaw heeft doorgaans moeite om te presteren wanneer het echt koud wordt en op dat gebied is hij de voorbije maanden niet gediend geweest. Hij is alleszins gefocust op een goeie prestatie op het BK, zijn vormcurve ging de voorbije weken in stijgende lijn.”

Op dat BK – tevens de laatste manche in de Lotto CrossCup (een regelmatigheidscriterium) – luisteren de voornaamste concurrenten van Bekele naar de namen Mats Lunders, regerend Belgisch kampioen Bachir Abdi en Koen Naert, de leider in de CrossCup. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content