Basketbal: Jaumin waarschuwde voor failliet van Den Helder

© Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Na twee en een half seizoenen diende Jean-Marc Jaumin (44) de Nederlandse eersteklasser Den Helder vaarwel te zeggen. De basketbalclub werd failliet verklaard. In Sport/Voetbalmagazine doet de Belgische coach het relaas van zijn emotionele rollercoaster.

Ondanks een knappe derde plaats in het klassement, viel begin december een hard verdict voor Port of Den Helder Kings: de club komt onder curatele te staan. Spelers en staf zijn vrij om een andere werkgever te zoeken.

De uitslagen van Den Helder worden geschrapt, wel wordt de mogelijkheid opengelaten om vanaf januari een doorstart te maken. Jaumin ziet daar echter weinig heil in: “Er zou geen budget zijn, bijna enkel jeugdspelers en de nieuwe ploeg moet dan halfweg de competitie inpikken met nul punten. Beter zou zijn dat ze de komende maanden werken aan een solide basis voor een nieuwe start volgend seizoen.”

Geen verrassing

De financiële moeilijkheden bij Den Helder kwamen niet als een verrassing. Afgelopen zomer voelde Jaumin de bui al hangen. “Eind vorig seizoen doken de eerste problemen op bij de uitbetaling van onze lonen”, legt de voormalige coach van BC Oostende uit. “Het was duidelijk dat we ons budget moesten terugschroeven. Achter mijn rug trok de sportief manager echter te dure spelers aan. Als ik daar vraagtekens bij plaatste, werd mij gezegd dat de sponsors wel een oplossing zouden vinden… Het gevolg daarvan zie je nu.”

Uit appartement gezet

Jaumin beleefde de voorbije maanden een rollercoaster van emoties. “Toen ik vernam dat sommige van mijn spelers door het uitblijven van hun loon zelfs geen boodschappen konden doen, ben ik druk gaan zetten op het bestuur. De druppel was toen ik midden november een aangetekende brief kreeg dat ik uit mijn appartement moest omdat de club al vier maanden geen huur meer had betaald.”

Even keerde Jaumin terug naar België. “Maar drie dagen later stond ik alweer in Den Helder. Uiteindelijk wonnen we eind november nog toppers tegen Leiden en Zwolle. Fans organiseerden allerhande acties om de spelers toch te kunnen betalen. Hartverwarmend. Helaas viel begin december dan toch het doek.”

Toekomst

En wat nu? “Ik ben nog zeer ambitieus. Liefst blijf ik even in België, aangezien mijn dochter hier nog twee jaar middelbare school te gaan heeft. Vorig seizoen was er even contact met Willebroek, maar daar kozen ze uiteindelijk voor Daniel Goethals. De realiteit is dat je tegenwoordig als coach weinig te eisen hebt. Je moet elke mogelijkheid onderzoeken”, aldus het Belgische basketbalicoon.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content