Bart Swings (23) wint Vlaams Sportjuweel 2014

© Belga Image

Snelschaatser en skeeleraar Bart Swings is de laureaat van het Vlaams Sportjuweel 2014, een prijs van de Vlaamse Gemeenschap die wordt toegekend aan een Vlaamse sporter die in de loop van het jaar een opmerkelijke prestatie leverde of een uitzonderlijke loopbaan afsloot.

De 23-jarige Bart Swings volgt op de erelijst triatleet Frederik Van Lierde op. Hij kreeg de prijs uit handen van Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA).

Net geen podium

De snelschaatser verdedigde in februari op de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji de Belgische kleuren en zette er als beste resultaat een vierde plaats op de 5.000 meter neer. Die vierde plaats gaf voor de jury van de Vlaamse Sportprijzen de doorslag om de prijs toe te kennen.

‘Het was een supermooi jaar’, reageerde Swings. ‘Deze bekroning is geen eindpunt maar net een stimulans om verder te werken op de ingeslagen weg met als doel om olympisch kampioen te worden in 2018.’

Sportverdienste

De Vlaamse Prijs voor Sportverdienste, toegekend aan een persoon of aan een organisatie die zich op een bijzondere manier heeft ingezet voor de sport in Vlaanderen, ging naar volleybalster Frauke Dirickx.

Ze krijgt de prijs niet voor de knappe 11e plaats van de nationale volleybalmeisjes op het WK in Italië, maar wel ‘omdat ze een wegwijzer en ambassadrice is, die de nationale ploeg nooit in de steek heeft gelaten’, luidt het oordeel van de jury.

De Vlaamse Sportprijzen kunnen maar één keer in een sportcarrière behaald worden. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content