Russische dopingcultuur: Rusada start onderzoek na schokkende docu

© Reuters

Het Russische antidopingagentschap (Rusada) opent een onderzoek na de onthullingen in een Duitse tv-documentaire over massaal en georganiseerd dopinggebruik in de Russische sport.

“We zullen onderzoeken of de feiten die in de Duitse docu op ARD zijn getoond, een grond van waarheid bevatten. Rusada start zijn eigen onderzoek naar de mensen die in het programma aan bod zijn gekomen en de info die ze aanbrengen”, klinkt het in een communiqué. “Na afloop van dit onderzoek zullen we de resultaten publiceren op onze officiële website.”

In een door het Duitse ARD uitgezonden documentaire onthulde journalist Hajo Seppelt systematisch dopinggebruik in de Russische sportwereld. In “Top-secret Doping: How Russia makes its Winners” getuigden verscheidene atleten, coaches en andere betrokkenen over de Russische dopingcultuur.

“In Rusland kan je als atleet zonder doping onmogelijk de resultaten boeken die atleten vandaag laten optekenen. Je moet je doperen, zo gaat het er daar nu eenmaal aan toe. De coaches en instellingen maken duidelijk dat je met je natuurlijke krachten nooit grote prestaties kan leveren, om medailles te veroveren heb je doping nodig”, getuigde een voormalig medewerker van het Russische antidopingagentschap Rusada.

Getuigenissen

In de documentaire wordt onder meer een getuigenis van de Russische atlete Yulia Rusanova getoond. Zij is momenteel zelf geschorst voor dopinggebruik. Daarnaast zijn er nog geheime opnames die het dopinggebruik van olympisch kampioene Maria Savinova onthullen.

Valentin Balakhnichev, de voorzitter van de Russische atletiekfederatie en in de reportage beschuldigd van betrokkenheid bij grootschalige dopingprogramma’s, weigerde mee te werken aan de documentaire, net als Savinova.

David Howman, algemeen directeur van het Wereldantidopingagentschap Wada, laat in een eerste reactie weten met verstomming geslagen te zijn na het bekijken van de reportage en het aangeleverde bewijsmateriaal. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content