Kevin Borlée: ‘Gemengde aflossing zal open en spectaculair verlopen’

De ervaren Kevin Borlée zal tijdens zijn zevende deelname aan de wereldkampioenschappen atletiek op drie onderdelen in actie komen. Vrijdag in Eugene probeert hij al meteen te schitteren in de gemengde aflossing 4×400 meter. “Het is moeilijk om favorieten aan te wijzen. Na de Verenigde Staten, die boven de rest uitsteken, zijn er veel onverwachte landen die zich in de kijker kunnen lopen, zoals Spanje of Groot-Brittannië bijvoorbeeld”, zei Kevin Borlée, die woensdag de persconferentie bijwoonde.

.

“Alles zal afhangen van de lopers die opgesteld staan, want veel van hen komen ook in actie op individuele wedstrijden. Ons doel is de finale te halen en dan zullen we zien wat er mogelijk is”, zei hij.

Volgens Kevin Borlée kan de nieuwe formule, die een volgorde oplegt (man-vrouw-man-vrouw) en de landen beperkt tot een wijziging tussen de reeksen en de finale, de kaarten herschikken. “Het is nu een beetje meer open. De overdracht zal waarschijnlijk spectaculairder zijn omdat de snelheid anders is. We hebben aan dit aspect gewerkt, maar het blijft moeilijk omdat het einde van een 400 meter moeilijk na te bootsen is.”

Als ervaren en traditionele ‘finisher’ van de Belgische estafetteploegen laat Kevin Borlée deze rol nu over aan Camille Laus, zijn partner in het dagelijkse leven. “Ik denk niet dat het correct is dat we maar een verandering kunnen doorvoeren tussen de twee races. Waarom kunnen we er geen twee doen, zoals in de klassieke estafettes?”, wierp Kevin Borlée op, alvorens te wijzen op de cruciale rol van de vrouwelijke atletes in de race.

“Het niveau van de atletes zal bepalend zijn, want daar kunnen de grote verschillen optreden. Er zijn vaak meer gaten in de finales bij de vrouwen dan bij de mannen. Dat opent mogelijkheden voor sommige landen in deze gemengde estafette”, legde de 34-jarige Belg uit, die zich geen zorgen maakte over de afwezigheid van Cynthia Bolingo, op papier de snelste Cheetah. “De dames hebben laten zien dat ze sterk zijn en we hebben een hele mooie vijver om uit te vissen. Het doel is om ons te plaatsen voor de finale.”

Na een ideaal verlopen trainingskamp in Californië trokken de leden van de Belgische delegatie naar Eugene. De Belgen zijn gehuisvest op de campus van de Universiteit van Oregon maar hebben er niet hetzelfde comfort als in Irvine. “Met Dylan (Borlée) en Julien (Watrin) liggen we met z’n drieën op een kamer. Dat is niet normaal op dit niveau, ook al logeert iedereen, afgezien van de Amerikanen, in hetzelfde verblijf.”

Na de gemengde aflossing zal Kevin Borlée nog deelnemen aan de individuele 400 meter, met de reeksen gepland voor zondag, en de mannenaflossing met de Tornados, met de eerste ronde op zaterdag 23 juli. “Het schema van de gemengde estafette is niet ideaal met twee wedstrijden op één dag om het kampioenschap te beginnen”, merkte hij nog op.

Partner Content