Amerikaanse basketvedette Griner vraagt president Biden om hulp: ‘Bang dat ik hier voor altijd zal blijven’

© GETTY

De in Rusland vastgehouden Amerikaanse basketbalspeelster Brittney Griner heeft een brief naar het Witte Huis gestuurd waarin ze de Amerikaanse president Joe Biden om hulp vraagt, zo melden Amerikaanse media maandag.

‘Terwijl ik hier zit in een Russische gevangenis, alleen met mijn gedachten en zonder de bescherming van mijn vrouw, familie, vrienden, ben ik doodsbang dat ik hier voor altijd zal moeten blijven’, schrijft Griner op de Amerikaanse nationale feestdag. Het Witte Huis heeft intussen de ontvangst van de brief bevestigd.

Vorige week vrijdag is het proces tegen de 31-jarige Griner van start gegaan. Op 17 februari werd ze op een luchthaven in de buurt van de hoofdstad Moskou gearresteerd, omdat ze in het bezit was van ‘vape cartridges die roken naar cannabisolie’, zo klonk het eerder in een verklaring van de Russische douane. Daarvoor riskeert ze een gevangenisstraf van tien jaar. Het proces dreigt tot eind dit jaar aan te slepen en al minstens voor de duur ervan zal Griner achter de tralies blijven.

Haar aanhouding werd pas op 5 maart bekendgemaakt, vijftien dagen na haar arrestatie. In tussentijd was Rusland buurland Oekraïne binnengevallen, met een internationale crisis en Amerikaanse sancties voor Moskou als gevolgen. Washington vreest dat de basketbalvedette gebruikt wordt als middel om druk te zetten in het conflict met Rusland en waarschuwde er al voor dat Amerikanen in Rusland riskeren willekeurig opgepakt te worden.

Brittney Griner is een tweevoudige olympische kampioene en in eigen land dan ook een vedette. In Rusland was ze bij Jekaterinenburg een ploeggenote van Belgian Cat Emma Meesseman. Als steunbetuiging plaatst de Noord-Amerikaanse vrouwenbasketcompetitie WNBA dit seizoen haar rugnummer en initialen op alle courts. In eigen land komt Griner uit voor Phoenix Mercury.

Partner Content