Alberto Contador kan bom onder TAS leggen

© EPA

De veroordeling van Contador door het TAS kan niet te overziene gevolgen hebben voor de wereldwijde dopingbestrijding, waarschuwde Hans Vandeweghe in november al in Sport/Voetbalmagazine.

De veroordeling van drievoudig Tourwinnaar Alberto Contador door het Internationaal Sporttribunaal (TAS) kan niet te overziene gevolgen hebben voor de wereldwijde dopingbestrijding, waarschuwde Hans Vandeweghe in november vorig jaar al in Sport/Voetbalmagazine. Vandeweghe, directeur bij Wielerbond Vlaanderen en dopingautoriteit, vergeleek de mogelijke impact zelfs met het Bosmanarrest. “Contador is multimiljonair”, luidde het. “In tegenstelling tot de meeste andere sporters heeft hij de middelen om tegen een eventuele veroordeling door het TAS in beroep te gaan.”

Europees Hof voor de Rechten van de Mens

Dat zou ‘El Pistolero’ dan in eerste instantie bij een Zwitserse federale rechtbank moeten doen, zoals Alejandro Valverde hem voortoonde. “Maar die weg is eigenlijk strijdig met het Europese recht”, weet Vandeweghe. “Dat komt omdat het Zwitsers recht niet aanvaard wordt door de Europese Unie. Daar kan Contador een zaak van maken bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.”

Mogelijk legt hij zo een bom onder de traditionele beroepsprocedure van het TAS.

Vermoeden van schuld/onschuld

Maar er is meer. In Straatsburg kunnen Contadors advocaten – onder wie Jean-Louis Dupont, wereldbekend van het Bosmanarrest – de hele WADA-code torpederen. Volgens die code is een op doping betrapte sporter schuldig tot bewijs van het tegendeel.

“In de dopingwetgeving volstaat het vermoeden van schuld om gestraft te worden, terwijl de normale juridische praktijk uitgaat van het vermoeden van onschuld”, zegt Vandeweghe. “Deze omgekeerde gang van zaken bij het WADA kan nooit de toetsing aan het Europese recht doorstaan.”

Valverde zag af van beroep bij het Europees Hof. Tegen hem bestond DNA-bewijs. Contador daarentegen, tegen wie er geen bewijs van schuld zou zijn, gelooft wel dat hij verhaal kan halen in Straatsburg.

Verhoogt het WADA die drempelwaarde, dan geeft het toe dat clenbuterol ook in de Europese veeteelt nog gespoten wordt en dus in een biefstuk terecht kan komen. (BVC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content