5 redenen waarom de Golden State Warriors zo outstanding zijn

© BELGAIMAGE

Golden State zette vorige week met 16 zeges op rij de beste start ooit neer in de NBA-geschiedenis. Sport/Voetbalmagazine zocht uit wat hen zo fenomenaal maakt.

1)Stephen Curry: vorig seizoen al MVP en dit seizoen nog beter. Vooral opmerkelijk: de slechts 1m91 kleine spelverdeler werkte in de eerste 16 matchen zijn shots ónder de korf – territorium voor de NBA-reuzen – af aan 68,5%. Slechts één (!) speler, de 2m13 grote Hassan Whiteside (Miami), deed beter (69,6%). Curry is ook topschutter tot dusver met ruim 32 punten gemiddeld aan een voor een guard waanzinnig percentage van ruim 50% en ruim 43% voor zijn driepunters. Wordt nu al, op zijn 27e, als de beste schutter ooit beschouwd. Scoorde in de eerste 16 duels 78 driepunters. Damian Lillard (Portland) volgde op twee met… 45.

2)Curry is hét symbool van een team dat teert op het driepuntshot. In 16 wedstrijden 199 bommen, 40 (!) meer dan nummer twee Atlanta. Zo scoorden de Warriors per match 114,3 punten, waardoor ze gemiddeld met 15,6 punten voorsprong wonnen. Dankzij ook een wurgende verdediging waarbij Golden State zijn wapen bij uitstek – het driepuntshot – uitschakelt bij zijn tegenstanders. Die werken vanop die afstand af aan slechts 28,7%, het minste van de hele NBA.

3)De reden voor die dodelijke combinatie offense/defense: de zogenaamde smallball magic van de Warriors, die vaak met een (naar NBA-normen) heel kleine line-up uitpakken: Curry, Klay Thompson (2m01), Andre Iguodala (1m98), Harrison Barnes (2m03) en Draymond Green. Heel veelzijdige spelers met als exponent Green. Slechts 2m01, maar vaak uitgespeeld op de centerpositie. Die smallbal van de Warriors is trouwens de voortzetting van een evolutie die zich al twee decennia voltrekt in de NBA. Teams die minder teren op gestalterijke centers, maar op (driepunt)schutters. Per partij werden vorig seizoen 22 bommen gelanceerd, 20 jaar geleden slechts 16.

4)Proberen staat niet synoniem voor slagen, want weinig teams hebben zo’n hoog basket-IQ als de Warriors. Stuk voor stuk spelers bovendien met een team first-mentaliteit. Een gemiddelde van bijna 30 assists per wedstrijd is ongezien in de NBA. Ter vergelijking: de nummers twee en drie, Atlanta en San Antonio, volgen met 25…

5)Tot slot: Curry en co stralen een enorme cool uit, gekoppeld aan een dito vechtlust. Vijf keer incasseerde Golden State al meer dan 40 punten in het eerste quarter, vijfmaal kon het die scheve situatie rechtzetten. Tegen de LA Clippers maakten de Warriors zelfs een achterstand van 23 punten goed, de grootste comeback dit seizoen. Bovendien willen ze het ongelijk bewijzen van critici die beweerden dat hun titel vorig seizoen een toevalstreffer was.

Al die kwaliteiten maakten Golden State onklopbaar tijdens hun historische start. Volgens velen is zelfs het seizoensrecord van de legendarische Chicago Bulls van Michael Jordan (72 op 82 in 1995/96) in gevaar. Tenzij Curry en co plots zouden slabakken, wordt dat de komende weken/maanden hét gespreksthema in de NBA.

(Jonas Creteur)

De competitiestart in beelden:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content