Geboren op 5 september 1969

Getrouwd metErna Maria Jonsdottir.

Vader vanRunar Alex (10), Thelma Rut (4) en Tanja Rut (15 maanden)

Voor welke sporter heb je veel bewondering ?

“Golfers, vooral Ernie Els vind ik een schitterende golfer. Ik speel zelf ook.”

Wat is je handicap ?

Euh, niet zo goed ( beschaamd lachje). 24.”

Wat vind je het leukste aan België ?

“De rust. Ik vind België een goede plaats voor onze kindjes om op te groeien. Waar wij nu wonen in Lokeren, is er een goede school. Onze kinderen spreken intussen Nederlands en IJslands. Ze zijn perfect tweetalig.”

Voor welke maaltijd mogen ze je ’s nachts uit je bed halen ?

“IJslands lam. De grootste stukken, de rug en de bil, geroosterd in de oven met kruiden… Om duimen en vingers bij af te likken, zeker wanneer mijn mama het klaarmaakt.”

Ga je vaak terug naar IJsland ?

“Zo vaak mogelijk. Als ik stop met voetballen, keren we er zeker terug. Twee jaar geleden kocht ik er een huis dat we nu nog verhuren aan andere mensen. We moeten er nog veel aan renoveren, dus ik weet wel wat te doen na mijn carrière ( lacht).”

Ben je handig ?

“Toch wel redelijk ja. In huis probeer ik zo veel mogelijk zelf te doen. Dat heb ik van mijn vader.”

Lijk je hard op je vader ?

“Een beetje, qua karakter dan. We zijn alletwee… hoe zeg je dat… niet perfectionistisch, maar nogal stipt. Alles moet in orde zijn, op de juiste liggen enzo.”

Wat is je slechtste gewoonte ?

“Ik drink te veel cola.”

Light of het echte spul ?

“De echte ! ( Bulderlach.) Ik probeer te stoppen. Als topsporter moet je toch op je voeding letten.”

Kan je koken ?

“Een klein beetje. Wat ik dan klaarmaak ? Kipfilet met groenten en rijst, dat soort dingen. Maar ik moet toegeven dat mijn vrouw het grootste deel van het werk doet. En in de zomer doe ik altijd de barbecue. Dat is typisch iets voor mannen, denk ik : vuur maken ( lacht).”

Wat kan jou ontroeren ?

“Ontroeren, wat betekent dat ?”

Dat je moet wenen omdat er iets gebeurt.

“Wacht, ik vraag het aan mijn zoon ( enkele seconden gebabbel aan de andere kant van de lijn). Ah, ik ben ontroerd wanneer ik denk aan de twee kinderen die mijn vrouw en ik verloren. Enkele jaren geleden verwachtte mijn vrouw een tweeling, maar ze kreeg een miskraam. Dat was voor ons een hele trieste periode.”

Wat is het duurste dat je ooit kocht, buiten een huis ?

“Een auto. Een Mercedes ML Jeep.”

Waar was je als kind bang voor ?

“Ratten. Niet dat ik die vaak tegenkwam hoor, maar het was voldoende dat ik ze op tv zag. Ik krijg nog altijd de kriebels als ik ze zie. Ik hoef er zelfs maar aan te denken.”

Aan welke mensen erger je je ?

“Aan mensen die niet op de afspraak komen of niet op tijd zijn.”

Ben je zelf altijd op tijd ?

“( Laat stilte vallen.) Bijna. 99 procent van de tijd.”

Welk type chauffeur ben je ?

“Eerlijk ? Geen slechte, hoop ik. Ik heb in ieder geval weinig ongevallen. Vroeger was ik een redelijk agressieve chauffeur, nu ben ik rustiger.”

Al kennisgemaakt met de superboetes ?

“Ik ben al een paar keer geflitst, ja.”

Kijk je veel naar Belgische tv ?

“Ja, ja, vooral het nieuws. En voor de rest kijk ik wel eens met mijn zoon mee. Met drie kinderen hou je niet zoveel tijd over om tv te kijken.”

Wat vind je van de nieuwe paus ?

“Hij is pas een week verkozen, ik heb er niet echt een mening over. Ik ben ook niet echt gelovig, maar ik denk wel dat hij een grote invloed heeft op veel mensen. “

Ben je een optimist of een pessimist ?

“Optimist, absoluut. Zo ben ik geboren.”

Deed je al ooit iets voor een goed doel ?

“Ja, voor de tsunami heb ik geld gegeven en verder steun ik wel een paar goede doelen. Als mensen iets aan de deur komen verkopen, lukt dat bij mij meestal wel. Ik kan moeilijk neen zeggen. Dan denk ik : wat maken mij die paar euro’s uit als ik er iemand mee kan helpen ?”

Stel : je mag één dag doorbrengen met een (ex-)voetballer naar keuze. Wie wordt dat en wat vraag je hem ?

“Mijn favoriete voetballer is altijd Michel Platini geweest. Ik zou hem veel vragen stellen. Hij had altijd een enorme wil om te winnen, om naar voren te spelen. Hij creëerde niet alleen veel kansen, hij scoorde ook heel vaak. In zijn rol was hij agressief, maar fair. Ik zou hem vragen hoe hij zich voorbereidde op matchen en toernooien.”

Wat zou je nog graag leren ?

“Beter golfen, haha.”n

Loes Geuens

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content