Marc Brys is een brave, beschaafde man. De voorbeeldfunctie die hij in een vorig leven, als politieagent, had, komt hem als trainer goed van pas. Hij blijft onder vrijwel alle omstandigheden Siberisch koel, zelfs al wordt hem het grootste onrecht aangedaan.

Hoe verklaar je anders dat hij scheidsrechter Breda niet halfdood kneep nadat die een strafschop cadeau gaf aan Bergen en in een en dezelfde moeite Luciano uitsloot en Germinal Beerschot tot tien herleidde. Ook de Braziliaan wordt het stilaan gewoon van onterechte rode kaarten te krijgen. Alles went ! Nu vloog hij eruit na een supersave. Ik kookte in hun plaats.

Ik riep een aantal seizoenen terug ook, zij het met zachte stem, dat Bergen nooit degradeert … tot het tegendeel waar werd. Het is goedkoop om nu te veronderstellen dat ze het geen tweede keer zullen laten gebeuren. De penalty was hoe dan ook een lachertje, maar hij bracht wel de broodnodige driepunter op. Waarvoor dank. Elk nadeel heb ook zijn voordeel, voetbalminnend België ontdekte Kenny Steppe, pas achttien maar wat een debuut !

Walter Meeuws en de zijnen zullen het allemaal met lede ogen aanschouwd hebben. Zij scoren ook moeilijk en krijgen daarbij geen hulp uit scheidsrechterlijke hoek. Integendeel zelfs. Voor de Waaslanders, die geen cent hadden voor tussentijdse versterkingen, dreigt een zware strijd. De twee gedoodverfde kandidaat-dalers (Lierse en Brussels) kochten wel een halve ploeg tijdens de koopjesperiode. Allemaal solden op het eerste zicht, maar Moons, Claessens en Janssens lijken gretige tieners.

Ik was de laatste om het te geloven, maar Rekdal is op weg om, na Trost, een nieuw mirakel te verwezenlijken op het Lisp. Onder impuls van een hondstrouwe twaalfde man werd een derde opeenvolgende thuiszege geboekt. Dat geeft de burger moed en de ploegen hogerop veel stress. Het déjà vu komt heel erg dichtbij.

Ook voor het Brugse huishouden is er niks nieuws onder de zon. Bosko Balaban liep in zijn eerste match onder Janevski meer dan in de laatste vier onder Ferrera samen. Hetzelfde als na de wissel Ceulemans-Ferrera dus. Ook nu is er geen probleem-Balaban volgens minzame Cedomir. Club kan er maar wel bij varen en in Brussel mogen ze al schrik krijgen van gebeten hond Bosko.

Anderlecht is dan wel de winnaar van het weekend, het spelpeil is nog steeds niet overtuigend. Sterke beer Wasilewski kan wel de ontbrekende schakel in de race naar de titel zijn. Een race die toch nog met vier ploegen wordt uitgevochten. Standard en AA Gent hebben de grote kloof bijna gedicht. Maar wat RC Genk in de topper, met negen jonge Belgen in de basis, liet bewonderen, doet het beste vermoeden voor de heel nabije toekomst. Ondanks de matige puntenoogst (11 op 21) zijn ze op basis van het uitstekende voetbal en de grote fysieke paraatheid meer dan ooit mededinger voor de titel. Of hoe je uit een nederlaag toch heel veel vertrouwen kan putten. Standard kreunde, maar voor het eerst dit seizoen viel daar toch ook het woord ” champion” te horen.

Belgacom TV

ZATERDAG 10 FEBRUARI

*Zulte Waregem – Standard 18.00

Genk – Cercle Brugge 20.00

Westerlo – Bergen 20.00

G. Beerschot – St-Truiden 20.00

FC Brussels – Lierse 20.00

Lokeren – Roeselare 20.00

Moescroen – Beveren 20.00

ZonDAG 11 FEbruari

*Club Brugge – Anderlecht 13.00

Charleroi – Gent 18.00

DOOR wim de Coninck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content