Komend weekend debuteert Timmy Simons in de Nederlandse competitie. Met PSV trekt hij naar Heracles.

Vanuit Arendonk is Nederland niet ver af. Er staat een blauwe pijl naar Tilburg (31 kilometer), en één naar Eindhoven. Tien minuten is het verschil tussen Club Brugge en PSV, zegt Timmy Simons : waar hij vroeger een dik kwartier onderweg was, kost de rit vanuit zijn nieuwe woning naar Eindhoven hem nu vijfentwintig minuten.

Vrijdag speelde Simons met PSV voor het eerst in Nederland, voor de supercup tegen Ajax. Alle andere oefenwedstrijden werkte het over de grens af, in Korea en Duitsland (tegen Borussia Mönchengladbach). Voor de gemiddelde Nederlandse voetballer en voetbalfan is Simons nog een onbekende, geeft Iwan van Duren van Voetbal International aan. “Als hij door Eindhoven loopt, zal men hem niet meteen herkennen. Alleen de insiders weten wie Timmy Simons is. Maar die wisten vorig jaar ook niet wie Alex was en die groeide toch in één jaar uit tot een topper. Dat label krijgt Timmy Simons ook : als PSV hem wil, moet het wel een goeie zijn. Guus Hiddink heeft nu al lol als hij denkt aan de impact die Simons straks zal hebben. Als je hem ziet spelen, merk je dat daar gewoon een mijnheer staat.” Komend weekend debuteert Simons in de Nederlandse competitie. Nog even testen hoe het met zijn kennis van het Nederlandse voetbal zit.

Wat weet je van Heracles Almelo, Timmy ?

Timmy Simons : “Weinig of niets, maar er zijn nog andere Nederlandse ploegen onbekend voor me, vooral de stijgers. Ik weet dat Heracles als enige ploeg in Nederland op kunstgras speelt. Als topclub focus je niet op een tegenstander. Een topclub moet altijd van de eigen sterkte uitgaan, niet kijken naar een ander. Die tegenstander zal zich wel meer instellen op ons dan omgekeerd. De spelers van Heracles zullen wel al met ons bezig zijn op dit moment.”

Wat weet je Vitesse ?

“Onze tweede tegenstander ! Samen met NAC en Willem II is dat een subtopper, tenzij een van hen voor de verrassing zorgt naast de vier topploegen : PSV, Ajax, Feyenoord en AZ. NAC zou wel eens kunnen verbazen, met de komst van Pierre van Hooijdonk, goed voor vijftien tot twintig goals.”

Wie wordt kampioen in Nederland ?

“PSV ! Ik hoor dat Ajax er nog niet helemaal staat. Wij ook niet, maar zij moeten vroeger aan de bak in de Champions League. Wij hebben iets meer tijd om alles op punt te stellen.”

Lees je nu vooral de Nederlandse of de Belgische kranten ?

“De Nederlandse. De Belgische competitie volg ik wel op tv, ik woon nog in België. Ik wil me nu in het Nederlandse voetbal verdiepen. AZ zag ik wel tien keer op tv, Ajax en Feyenoord zijn me niet onbekend, Utrecht en het RBC van Tim Smolders evenmin. Ik ken niet iedereen, maar het omgekeerde geldt ook. Dat was vijf jaar geleden niet anders toen ik bij Club arriveerde. Een aantal jongens wist niet echt wie ik was, al hadden ze al een paar keer tegen mij gevoetbald toen ik bij Lommel zat. Europese tegenstanders ken je soms ook niet : is dat altijd een nadeel ?”

De supercup tegen Ajax was jullie eerste match op Nederlandse bodem. Dat is wat anders dan met Club pezen in de provincie tegen Knokke en Torhout.

“Hier moet je dadelijk aan de slag tegen topploegen. De dag na de landing in Korea voetbalden we tegen een universiteitsploeg, daarna ontmoetten we voor de Peace Cup een Zuid-Amerikaans team, Lyon en de Japanse kampioen. Ik verkies deze aanpak, hoewel ik na een vakantie een aantal wedstrijden nodig heb om in het ritme te komen. Tegen Knokke en Torhout heb je niets te winnen, alleen te verliezen. Loopt het tegen Lyon nog stroef, kan je de kwaliteit van de tegenstander inroepen als excuus.”

Met vier miljoen euro ben je de duurste aankoop.

“Dat wil niet zeggen dat ik de beste aankoop ben. Het bedrag op mijn hoofd, of dat nu tien dan wel twee miljoen euro is, verandert mij niet. Ik ga me er niet anders door gedragen, ik word er niet beter of slechter van. Respect dwing je af op het veld, niet op basis van de transfersom. De Nederlandse competitie staat nog wel iets verder dan de Belgische.”

Waarom staat die volgens jou hoger ?

“Dat voel je op training. Alles gaat een stap sneller dan bij Club. De handelingsnelheid ligt hoger, de balaanname is beter, de passing harder en preciezer. Na een dag was ik al mee. Die manier van spelen en trainen zit er hier van jongs af in, zie je, van bij de miniemen. Dat zie ik bij de spelers uit de eigen jeugd die meetrainen.”

Bij Club gaf jij het ritme aan. Loop je hier ook op kop ?

“Ik probeer het.”

Is PSV qua opvang en entourage te vergelijken met Club ?

“Het is een topclub met een heel aangename werksfeer. Er kan af en toe ook gelachen worden terwijl je toch voelt dat je als team bezig bent en niet als een verzameling individuen. Qua zelfdiscipline is PSV te vergelijken met Club, ook dat zit goed. Vorig jaar bewezen ze hoe ver je raakt met kwaliteit en een goede samenhang.

“Als ik iets te zeggen heb, doe ik dat. Omgekeerd testen ze me ook uit. Bijvoorbeeld bij een spelletje vier tegen twee. Af en toe geven ze een slechte bal om na te gaan hoe erg ze met je voeten kunnen spelen. Als je verbaal goed reageert, stopt het meteen. Ik heb wel mijn antwoord klaar, hoor.”

Mis je iets van Club ?

“De band tussen spelers, met bestuur, dat moet ik weer vanop nul opbouwen, maar toen ik van Diest naar Lommel of van Lommel naar Club ging, had ik het daar ook moeilijk mee. Dat zijn emoties die even opkomen en waar ik me overheen moet zetten.”

Ben je graag belangrijk ?

“Dan was ik toch bij Club gebleven ? Daar wist ik dat ik belangrijk was. Dit is een stap in het onbekende. Ik heb er de nodige bagage voor, maar dat garandeert niet dat het hier lukt. Het is een uitdaging. En ik ga geen enkele uitdaging uit de weg.”

Hiddink wou je blijkbaar al langer.

“Dat zeg jij. Ik had een vermoeden toen verschillende middenvelders vertrokken. Je kan dat opvangen door te verjongen of door ervaring. Maar ik vernam het pas een dikke anderhalve maand geleden, toen het niet rond raakte tussen Feyenoord en Club.”

Jij had nog geen overeenkomst met Feyenoord ?

“Natuurlijk niet, al werd het omgekeerde gesuggereerd. Negentig procent van wat toen verscheen, klopt niet.”

Als je leest hoe Mark Wotte van Feyenoord zich over jou uitliet na het afspringen van de transfer, wordt daar geen fijn beeld van Timmy Simons geschetst.

“( Een beetje bitter.) Ik ben de slechte in het verhaal ! Kan ik het helpen dat iemand beloftes doet die hij niet kan waarmaken ? Dat men namens Feyenoord meldt dat ik op woensdag zal voorgesteld worden in de Kuip, terwijl noch Club noch ikzelf een overeenkomst met Feyenoord hadden ? Die supporters van Feyenoord zullen me dat wel kwalijk nemen. Ieder zijn mening, maar ze moet wel correct weergegeven worden.”

Als de technisch directeur van Feyenoord het zegt, is dat toch niet zo maar iemand.

“Vraag maar eens aan Bart Goor waarom die vertrok.”

Omdat jij niet kwam !

“Omdat ze beloftes deden die ze vervolgens niet konden inlossen.”

Legt Feyenoord boter bij de vis, zit je dan nu in Rotterdam of was het spelen van Champions League voor jou een absolute voorwaarde ?

“Het was een van mijn voorwaarden, maar zo lang een geïnteresseerde club geen akkoord had met Club Brugge had ik niets te eisen. Tientallen clubs hadden belangstelling, tot ze het prijskaartje hoorden. In PSV had ik wel een goed oog. Omdat zij niet afhaakten bij het eerste neen van Club Brugge. Toen Club zei dat er over mij niet gepraat kon worden, bleven ze aandringen.”

Je had nog niet getekend bij PSV toen Ceulemans trainer werd bij Club. Heeft hij nog met jou gepraat ?

“Ja, hij niet alleen. Ook het bestuur heeft er alles aan gedaan om me te doen blijven. Mijn besluit stond echter vast.”

Geld was niet je voornaamste motivatie.

“Nee. Dan had ik gekozen voor een ploeg ergens in the middle of nowhere die fenomenale bedragen wilde betalen. Mijn prioriteit is spelen en me goed voelen. Daarom zit ik hier.”

Waarom zit je niet bij Olympiakos ? Sollied wilde je graag en zij spelen ook Champions League.

“Toen hij daar tekende, waren wij zo goed als rond met PSV.”

Heb je je tijd verloren in België tussen je vorige aanbieding uit het buitenland, vanwege Schalke, en nu ?

“Absoluut niet. Ik ben in die twee jaar veel rijper geworden, als kapitein van Club en af en toe van de Rode Duivels. Nu vond ik mezelf rijp genoeg om die stap te zetten.”

Waarom ?

“Ik ben nu veel mondiger, kan toch een aardige palmares voorleggen. Als je een paar tientallen keer met de nationale ploeg voetbalde, wil men al eens naar je luisteren als je iets zegt. Dat kon ik drie jaar geleden nog niet afdwingen. Toen had ik me in het buitenland moeilijker waar kunnen maken. Dat besefte ik toen al. Daarom bleef ik, zonder één seconde spijt.”

Blijf je bij Club als Sollied niet gaat ?

“( Denkt na.) Dat weet ik niet. Er speelde van alles mee. Familiaal was PSV interessant, dicht bij huis. Voor mijn ouders is Eindhoven minder ver dan Brugge. Het is een topclub met een aangename sfeer. Onder Hiddink trainen is een schitterende ervaring. Waarom zou ik dan niet gaan ?”

Waarom wou je absoluut met Hiddink werken ?

“Omdat die man zo veel ervaring heeft. Hiddink is niet alleen in Nederland bekend. In Zuid-Korea is hij the king, merkte ik. Als ik met Hiddink en Cocu kan werken, twijfel ik niet. Dat is toch schitterend ? Daar krijgen zo veel andere spelers nooit de kans toe. Hoe veel spelers zijn hier niet uitgegroeid tot échte toppers ? Niet alleen Ronaldo.”

Voor jou is PSV toch geen opstapje, veeleer een bekroning.

“Hoe bedoel je ?”

Je wordt 28, Timmy !

“In het voetbal weet je nooit. Waarom zou ik dat uitsluiten ? Maar daar wil ik nu niet aan denken. Ik ben hier pas een maand. Ik leer hier elke dag bij, zoals ik dat in Brugge ook deed. Wie op zijn achtentwintigste roept dat hij niets meer moet leren, is verkeerd bezig.”

Wat leer je van Hiddink ?

“Hij kan een ploeg in mekaar zetten met een tactisch systeem, legt perfect uit wat hij van eenieder verwacht. Op dat vlak lijkt hij op Sollied, die ook richtlijnen oplegde waarop je kon terugvallen als het wat minder ging. Als het nodig is, grijpt Hiddink wel in. Dan kan je maar best luisteren.”

Wanneer greep hij in ?

“Een week of twee geleden. Toen zette hij zijn ploeg, legde hij uit wat hij van de nieuwelingen verwachtte. Tot dan observeerde hij ons, liet ons doen.”

Zoals Jan Ceulemans bij Club.

“Het gaat er los aan toe. ’s Ochtends zitten we samen met hem aan tafel, krantje lezen, kop koffie drinken, ontbijten. Hij stelt zich niet boven de spelers. De eerste dag ging ik iedereen nog een hand geven, maar dat was niet nodig, hoorde ik meteen. Goeiemorgen roepen als je binnenkomt, volstaat bij PSV. Dan babbelen we wat over… tja, waarover babbelen voetballers ? Het weer en de auto’s, hé.”

O. Wij dachten altijd : voetbal en vrouwen.

“Hiddink staat niet boven, maar tussen de spelers. Hij tracht de spelvormen te leiden, maar in samenspraak met de andere trainers. Wanneer hij ziet dat iets beter kan, grijpt hij in. Dat gebeurt op een duidelijke manier, niet met een speech van een halfuur. In hooguit een kwartier legt hij alles haarfijn uit. Vervolgens zie je de accenten die beter kunnen in elke training terugkomen, tot het op punt staat. Ook dat is te vergelijken met Sollied. Looplijnen zijn er minder, maar iedereen moet wel in zijn positie voetballen.”

Wat is jouw positie eigenlijk ?

“Momenteel achterin, met vier of drie achterin. Als Bouma in het middenveld speelt, sta ik achterin, maar omgekeerd kan ook. Waarschijnlijk start ik achterin, maar ze weten perfect dat ik twee posities aankan. Ik voetbalde al eens in het middenveld, in Korea. Daar moeten twee van de drie mensen nieuw ingepast worden, dat is nog een beetje zoeken.”

Legt de trainer je uit waarom je hier of daar staat ?

“Je hoeft niet altijd uitleg te krijgen. Sommigen misschien wel, voor mij is dat niet nodig.”

Voel je hier ook aan de entourage dat winnen een must is ?

“Nee, er wordt geen extra druk gelegd van bovenaf. Niemand roept dat we de Champions League moeten winnen of kampioen moeten worden.”

Is de Nederlandse pers harder ?

“Ze zijn minder op zoek naar sensatie, ze houden zich meer bij het voetbal. Ze stellen vragen, zonder daar hun eigen mening aan toe te voegen, zoals in België wel gebeurt. Je wordt hier als speler beter beschermd door de aanwezigheid van een perschef. In België is het moeilijk neen zeggen voor een interview, hier doet de perschef dat soms in jouw plaats. Een paar dagen geleden gaf Pedro Salazar mij nog aan dat het nu even genoeg is voor een paar weken. Vorige week was ik elke dag met de pers bezig, één keer zelfs vijf uur.”

Met welk doel stap je voor jezelf het seizoen in ?

“Ik heb nog nooit in mijn leven doelen gesteld. Niet toen ik van Diest naar Lommel ging, of van Lommel naar Brugge. Als ik nu roep dat we kampioen worden en het lukt niet, stel ik mezelf alleen maar teleur. Ik neem de dingen zoals ze komen.”

Geert Foutré

‘Af en toe geven ze een slechte bal om na te gaan hoe erg ze met je voeten kunnen spelen.’

‘Respect dwing je af op het veld, niet op basis van de transfersom.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content