Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Eén op twaalf haalde SK Beveren uit zijn laatste vier wedstrijden. Het team van trainer Vincent Dufour moet stilaan naar onderen kijken, al was de reeks wedstrijden die het net afhaspelde, er wel één om u tegen te zeggen. Op Zulte Waregem en RC Genk na gaf het alle clubs uit de eerste helft van de rangschikking partij. Maar goed, ondanks een nieuwe trainer én een veel completere kern bij de start van de voorbereiding blijven de Waaslanders in hetzelfde bedje ziek. Veel kort spel, maar problemen als de tegenstander hoog prest, en een matige tot slechte afwerking. Is de nieuwe coach daarmee tevreden ?

Vincent Dufour : “Neen, duidelijk niet. Ik was dat allerminst over onze eerste helft in Gent. Die was één grote teleurstelling. Na de rust heeft mijn ploeg zich een beetje herpakt, een reactie vanuit een soort gekrenkte trots, maar het bracht ons weinig op. Efficiëntie op offensief vlak blijft een probleem. Als ik verder kijk dan die ene wedstrijd van zaterdag, moet ik concluderen dat we in diverse wedstrijden goed voetbalden, maar qua beloning te weinig kregen. Vanwege die efficiëntie.”

Ligt dat aan de kwaliteiten van uw spitsen ? Moussa Sanogo krijgt kans na kans, maar mist heel veel. Een tijdelijke inzinking ?

“Ik denk het wel, want wat hij bijvoorbeeld in Gent liet liggen, is toch vrij ongewoon voor hem. Ik denk dat hij inderdaad in een ongelukkige periode zit.”

Het is wel iets dat niet nieuw is. Je moet dat eind vorig seizoen toch ook al hebben geconstateerd toen je Beveren in de slotfase volgde.

“Het is niet omdat ik toen vanaf de tribune wat wedstrijden zag, dat je een correct beeld van de mogelijkheden van de ploeg hebt. Ik geloof niet dat het in de natuur van de spelers zit. In mijn ogen is het een mengeling van gebrek aan vertrouwen, onhandigheid en overhaasting. Ik denk dat we met de spitsen heel veel op deze punten moeten werken. Ik probeer oplossingen te zoeken, heb een kern van 22 veldspelers die ik geregeld wissel, op zoek naar het juiste evenwicht.”

Maar geen combinatie voorin lijkt voorlopig de ideale.

“Ach, weet u : als we week na week wedstrijden zoals op Gent zouden afhaspelen, dan zou ik me zorgen maken. Maar dat is niet het geval, dit was de eerste echte offday. Het spel gaat, meestal waren we elke week beter dan onze tegenstander, maar we maken te weinig goals en hebben als gevolg daarvan te weinig punten. Kaiper keert stilaan terug, ik heb nu de beschikking over vijf spitsen en we gaan trachten daaruit de juiste keuze te maken. Volgens mij zijn we goed bezig en daarom ga ik niet alles overhoopgooien. De bedoeling van een coach is zijn team en zijn spelers individueel beter te maken. Wat ik tot dusver zag, sterkt me in mijn opvatting dat we dat aan het doen zijn.”

Wat vind je van ons voetbal ?

“Ik heb nog niet alle ploegen van dichtbij gezien. Ze vallen grosso modo uit elkaar in verschillende types, maar dat is in elk kampioenschap zo. Algemeen vind ik de trend vrij defensief. Wij hebben het goed gedaan tegen Standard, Club Brugge en Anderlecht, dat geeft aan dat er mogelijkheden in dit elftal schuilen. Anderzijds waren we slecht tegen Gent en Westerlo, dat betekent ook dat er aan onze wedstrijdmentaliteit nog steeds wat scheelt. Dat is geen zaak van fysieke kracht maar van instelling. Direct bij de zaak zijn, vanaf de aftrap.”

Moet je daarom af en toe ‘de vijs wat aanspannen’ ?

“Ik span niks aan, ik werk nu al vier maanden hard, iets wat ze misschien in België minder gewoon zijn. Daarom zou ik pleiten voor wat geduld, we komen van ver en dan oogst je niet direct.”

Ivoorkust plaatste zich voor het WK. Een paar van je spelers willen graag naar Duitsland. Is dat een voordeel, of een risico op toenemend individualisme ?

“Ik zag veel vreugde over die kwalificatie. Ze beseffen dat ze niet allemaal kunnen gaan, die jongens schatten zichzelf goed in. Drie, vier onder hen maken een kans en ze willen daar allemaal samen aan helpen, zodat er over die jongens wordt gepraat. Neen, ik zie daar alleen een voordeel in.” l

PETER T’KINT

‘WE ZIJN GOED BEZIG EN DAAROM GA IK NIET ALLES OVERHOOpgooien.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content