Wie twijfelt aan de beroepseer en professionele ingesteldheid van Vedran Runje, kreeg vorige week in Brussel een sterk staaltje van de oud-doelman van Standard te zien. Toen hij vorige woensdag van Kroatisch bondscoach Otto Baric enkele uren voor de aftrap te horen kreeg dat hij derde doelman was na Stipe Pletikosa en Tomislav Butina van Club Brugge, besloot de goalie om op het middaguur een bijveld van het Koning Boudewijnstadion op te zoeken voor een individuele trainingssessie. Runje wil klaar zijn voor de komende zware opdrachten in de Franse competitie en de Champions League.

Voor de competiestart was er in Frankrijk sprake van een ruil met Grégory Coupet van Lyon. Wat klopt er van dat verhaal ?

Vedran Runje : “Het idee rijpte bij de landskampioen, waar er blijkbaar problemen waren tussen Grégory Coupet en trainer Paul Le Guen. Aangezien beiden niet goed met elkaar opschoten, hebben sommige mensen van Lyon een dergelijke vraag om te ruilen aan Marseille gericht, dat totaal geen vragende partij was in deze zaak. Behalve de financiële consequenties van een dergelijke overgang, stond ik versteld van de houding van Marseille. Ze wilden het spel eerlijk spelen en lieten me zelf de keuze. Voor mij was de keuze gemakkelijk : ik weigerde het aanbod van Lyon, omdat ik me goed voel bij Marseille. Ik hou van de sfeer en het warmbloedige in Zuid-Frankrijk, wat ook eigen is aan Kroaten. Bovendien speel ik voor een topclub, die dit seizoen de titel viseert. Als ik deze club ooit nog verlaat, moet het voor een ploeg zijn in een andere sterke competitie. Er zijn al contacten, maar meer mag en kan ik daarover niet kwijt.”

Welke balans kan je al opmaken van je verblijf bij Marseille ?

“Dat ik net als de meeste andere spelers niet uitblink door mijn regelmaat, maar dat we nog heel wat progressie kunnen boeken. We zijn in volle groei. Dat merk je het best aan de resultaten van de laatste jaren. Op het einde van mijn eerste seizoen eindigden we als negende. Niet slecht, zeker als je weet van hoever we terugkomen. Vorig jaar konden we zelfs al meestrijden voor de titel, wat werd bekroond met een derde plaats en kans op plaatsing voor de Champions League. Dat was echt onverhoopt, net zoals we straks uitkomen tegen Real Madrid, Partizan Belgrado en FC Porto. Een fameuze groep, met Real als uitgesproken favoriet. Ik vergelijk het graag met een marathon waarin we tot de eindmeet zullen moeten spurten om onze kansen op kwalificatie voor de tweede ronde veilig te stellen.”

Wordt er niet te veel over de verdediging gesproken in plaats van over de aanval ?

“Dat komt door onze stevigheid achterin. We incasseren weinig tegendoelpunten. Bekijk de namen : Daniel Van Buyten, Abdoulaye Meïté, Habib Beye, Johnny Ecker, allemaal stevige jongens die ijzersterk zijn in de duels. Vooral de ontwikkeling van Daniel Van Buyten is fenomenaal. Een echte topper. Zeker op stilstaande fasen blijft hij levensgevaarlijk. Maar ook voorin hebben we veel mogelijkheden : de sterke Didier Drogba, Steve Marlet, Mido die zich goed integreerde, de klasse van Lucio Fernandao en Dimitri Sytchev. We beschikken over een weelde aan mogelijkheden om tot een echt blok te komen dat voor de titel kan spelen.”

door Philippe Bughin en Frédéric Vanheule

‘Vooral de ontwikkeling van Daniel Van Buyten is fenomenaal. Een echte topper.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content