Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Het is een belangrijke week voor het vorige zomer grondig hertekende PSV. Zaterdag ontving het koploper AZ, vandaag/woensdag speelt het Europees tegen AC Milan en komend weekend komt Ajax naar Eindhoven. Uitgelezen kansen voor Timmy Simons om er zich in de kijker te spelen bij een club die iets moeilijker startte, gelijk in Almelo, verlies in Groningen, maar intussen langzaam op kruissnelheid komt. Zijn aanpassing ligt achter de rug en de eerste indrukken zijn…

Timmy Simons : “… Dat PSV een superclub is, met een heel aangename sfeer om te werken. Heel rustig. Ik denk dat dit het verschil is met de andere ploegen. Ik maakte een heel goeie keuze. Er is wel veel gebeurd, ja. Deze zomer wisten we dat er drie tot vijf jongens zouden vertrekken, toen was er tijd om op zoek te gaan naar vervangers. Maar net toen de transferperiode afliep, vertrokken er nog eens twee spelers. Er is snel naar een alternatief gezocht, maar allebei raakten die – Reiziger en Ball – snel geblesseerd. De ene voor zes weken, de ander voor acht weken. Dan is het zoeken.”

Je speelde in de voorbereiding meestal achteraan.

“Maar sinds de officiële wedstrijden begonnen, sta ik vooral op het middenveld. Die discussie ben ik al lang gewoon in België. De trainer heeft volgens mij eens gekeken wat ik op die plaats waard ben toen Alex geblesseerd was. Op het middenveld is het evenwicht goed, vind ik, met aan de ene kant Phillip Cocu en aan de andere Ibrahim Afellay. De ervaring van de ene, de techniek en de snelheid van de ander. We spelen ook de 4-3-3 die ik van Brugge al kende. Het verschil was dat we daar meer met buitenspelers werkten, terwijl hier Farfán en Kone of Beasley elk op hun kant wat meer vrijheid hebben. Ze komen naar binnen, gaan naar buiten, ze hoeven niet tegen het lijntje te blijven. Eén tegen één zijn ze aartsgevaarlijk. Van mij of van de centrale verdedigers verwachten ze, als het wat moeilijk gaat, dat wij de vrije man mee helpen zoeken. Een misverstand is misschien dat ik niet voor de opvolging van Van Bommel werd aangetrokken. Ik ben gekomen voor de plaats van Vogel, maar ben wel een ander type. Hij was de man van de korte actie, die meer in het spel betrokken was, vaak de bal vroeg. Ik geef dekking, recupereer en speel dan in.”

PSV in de Champions League tot dusver was thuis winst van Schalke en uit verlies bij Fenerbahçe.

“Schalke zagen we als rechtstreekse concurrent voor de tweede plaats, daar moesten we thuis van winnen. Bij de Turken hebben we in dat gekkenhuis héél weinig weggeven tot de penalty viel en Jan Vennegoor zijn tweede geel pakte. Toch hebben we nog goed gevoetbald én de kansen gehad op de gelijkmaker. Die viel niet en in de slotfase diepten zij de kloof uit. Het grote verschil met België is dat ze hier voor de tweede plaats gaan en een hoog verwachtingspatroon hebben, omwille van die goeie campagne van vorig seizoen. Anderzijds hebben ze zes, zeven jaar na elkaar geen enkele keer de tweede ronde gehaald, op dat vlak was vorig seizoen ook een primeur.”

Liggen de individuele kwaliteiten van PSV hoger dan die van Brugge ?

“De opleiding is anders, dat zie je aan de jonge gasten die meetrainen. Deze jongens staan toch een stapje verder, er wordt veel belang gehecht aan inspelen, snelheid van handeling. Ook dat was aanpassen voor mij, je moet in dat ritme raken. Het zijn ook stuk voor stuk internationals.”

Wat vind je van het Nederlandse competitievoetbal ?

“Het niveau ligt iets hoger dan het onze. De kleinere ploegen kunnen het de grote lastiger maken, op een andere manier dan in België. Ze denken tactisch verder, zetten soms goed vast. Wat ons bij Heracles overkwam, heb ik in vijf jaar Brugge zelden meegemaakt. Je kon het tien minuten moeilijk hebben, maar de rest van de match hield je makkelijk in handen. Hier haal je geen punten als je geen honderd procent inzet hebt.”

PETER T’KINT

‘De kleinere ploegen kunnen het de grote hier lastiger maken dan in België.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content