In de eigen competitie raakt Glasgow Rangers maar moeilijk op toerental, maar de ploeg van Thomas Buffel (24) startte de Champions League met een deugddoende 1-0-overwinning tegen het Portugese FC Porto. Alvorens zich op te maken voor de kansen van de laatste hoop met de Rode Duivels mag de West-Vlaming zich vanavond opmaken voor een duel tegen Inter.

Jullie wonnen vorige week in de Ligabeker met 5-2 van Clyde, waarbij jijzelf tweemaal scoorde. Barry Ferguson, Dado Prso, Julien Rodriguez, Hamed Namou- chi en Fernando Ricksen kregen rust, jij mocht nog eens starten ?

Thomas Buffel : “Ten opzichte van het competitieduel tegen Kilmarnock waren dat inderdaad de wissels die werden doorgevoerd. Ik zat toen, net als tegen FC Porto, op de bank, nadat ik tegen Anorthosis Famagusta en Celtic nog speelde en scoorde. Wij zijn nu eenmaal een Europese topploeg, met 26 officiële kernspelers. Er zijn veel midweekwedstrijden, ook met de nationale ploeg. Als je erg goed wil presteren, moet je fris en scherp zijn. Dan is het onmogelijk om alle matchen te spelen.”

Is dat ook de boodschap van manager Alex McLeish, om een soort rotatiesysteem in te voeren ?

“Dat is afhankelijk van de blessurelast en de veldbezetting die wordt gehanteerd. Maar het is toch de bedoeling om iedereen op tijd wat rust te gunnen.”

Hoe komt het dat jullie in de competitie zo gemakkelijk punten verliezen ?

“Door het drukke programma dat we momenteel afwerken. De concentratie bewaren was een probleem bij de duels tegen Hibernian en Falkirk, waar we dom punten verloren en het deksel op de neus kregen. Anderzijds moet ik er direct aan toevoegen dat leider Hearts tot nu toe een gemakkelijk programma afwerkte en nog niet de topclubs ontmoette.”

Is jullie ploeg nu sterker en beter gewapend dan vorig seizoen ?

“Vooral in de breedte dan. Maar daar hebben we ook nood aan, zodat we veel kunnen afwisselen in spelers en systemen. Die vele mogelijkheden moeten we proberen uit te buiten ten opzichte van de concurrentie. Wij opteren meestal voor een viermansverdediging, een plat middenveld en twee spitsen. Maar soms durven we in het middenveld ook met een ruit te spelen.”

Jij wordt veelal als diepe spits of op de flank gebruikt. Verkies je niet een centrale rol ?

“Alleen tegen FC Porto moest ik invallen op de linkerkant, de rest van de wedstrijden speelde ik altijd centraal. Die positie bevalt me het best. Iedereen moet zijn deel van het verdedigende werk opknappen en iets proberen te forceren. Maar het collectief staat altijd voorop.”

Welke stemming overheerst binnen de club : blijdschap om de winst in de Champions League of treurnis om de tegenvallende competitiestart ?

“Het positieve overheerst. Waarom zou er onrust moeten zijn ? We plaatsten ons voor de Champions League en konden door de overwinning tegen FC Porto al een eerste belangrijke stap zetten richting de tweede ronde. Het is onze ambitie om bij de eerste twee in de poule te eindigen. We hebben er de selectie en het team voor. We moeten van niemand schrik hebben, want iedere wedstrijd scoren we. In de Champions League is dat een belangrijk wapen.”

Op verplaatsing naar Inter is een zware opgave ?

“Inderdaad, maar wij komen vol vertrouwen aan de aftrap. We zullen gewaarschuwd zijn. Inter is een goed georganiseerd elftal, met bijzonder gevaarlijke aanvallers zoals Adriano of Julio Ricardo Cruz. Die laatste trapt ze de laatste tijd ook gemakkelijk binnen.”

De Champions League is ook voor jou genieten ?

“Absoluut. Al wat je daarin meemaakt, is lekker meegenomen. Het geeft een goed gevoel als je aan de Europese top kan meedraaien. Spelen aan een hoog tempo, maar met verzorgd voetbal.”

Heb je nog hoop op een WK-kwalificatie met de Rode Duivels ?

“Een overwinning tegen Spanje is noodzakelijk. Ik acht een stunt wel mogelijk. Verder blijven we dan afhankelijk van de andere resultaten. Dat is een beetje jammer. Zolang mathematisch alles mogelijk blijft, moeten we in onze kansen blijven geloven. Maar Servië is een heel uitgekookt team, met veel ervaring.”

Emile Mpenza kan het geheime wapen worden ?

“Laat het ons hopen. Ik beschouw dat alleszins als een positief punt. Hij is een aanvaller die door zijn snelheid en beweeglijkheid een verdediging aan de praat kan houden.”

door Frédéric Vanheule

‘We moeten van niemand schrik hebben, want iedere wedstrijd scoren we.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content