Als de eerste van de subtoppers wilde Westerlo het seizoen eindigen, maar verhip, bij de winterstop zíjn ze het al. Onder andere dankzij de komst van een routinier als Ronny Gaspercic.

Wat was jullie beste wedstrijd ?

Ronny Gaspercic : “Goh… Ik denk dat we veel wedstrijden met mooi voetbal hebben gespeeld, soms ook eens minder mooi. Eigenlijk waren we vrij constant. Maar wat is goed, hé ? Op Charleroi speelden we bijvoorbeeld goed, vond ik, maar verloren we. Wat ik wel weet, is dat onze verstandigste wedstrijd thuis tegen Beveren was. Omdat we door goed in zone te blijven voetballen hun voorlinie belet hebben aan de goal te komen en we hen, technisch sterk als ze zijn, heel goed hebben opgevangen en gecounterd.”

Westerlo beschikt over een ervaren verdediging. Kan je eens een fase uit de heenronde aanhalen waarvan je zegt : daaraan zag je hoe goed onze verdediging is.

“Dat we in de moeilijke wedstrijden konden omschakelen, vind ik wat dat betreft belangrijk. Voelen wanneer de tegenstander niet brengt wat je verwacht en je hoger kunt gaan spelen, én voelen wanneer je beter iets voorzichtiger speelt, in de tegenaanval gaat en durft doorschuiven op de flanken. Niet met één speler, maar met de hele ploeg en daardoor een counter bij de tegenstander voorkomen door hoog te storen. Want hoe meer mensen rond de bal, hoe moeilijker het wordt om het spel te verleggen.”

Met de langdurige blessures van Bernt Evens en Jef Delen is jullie linkerflank, verdedigend en aanvallend sterk en snel, weggevallen. Hoe groot is die handicap ?

“Vrij groot toch wel, want, met alle respect voor wie er nu speelt, die vervangers, Samir (Beloufa, nvdr) en Michal (Scasny, nvdr) doen wat ze kunnen, maar het is waarschijnlijk hun beste positie niet.”

Westerlo is een counterploeg. Akkoord met die stelling ?

“Hangt ervan af tegen wie we spelen. Maar wat doen Anderlecht en Club Brugge in de Champions League tegen ploegen die groter zijn ? Wij proberen ook mee te voetballen, dat is plezanter dan altijd omschakelen, maar mogen wij als kleine ploeg ook niet wat meer counteren ?”

Jullie staan vierde.

“Ik bedoel klein op papier uiteraard (lacht). Maar wij kennen natuurlijk niet de druk die veel andere ploegen wel voelen. Wij zijn zoals Zulte Waregem : we beseffen wat we kunnen en niet kunnen.”

Een vertrek van Jaja Coelho behoort tot de mogelijkheden. Hoe onmisbaar is hij ?

“Niemand is onmisbaar, voetbal kan of mag niet vallen of staan met één man. Maar iets te veel hangt in de aanval af van hem, dat is waar. Als hij er niet meer is, zal dat jammer zijn, want dan zullen we dat voelen. Maar dan zal er wel een ander in de plaats komen. Jaja is een groot talent, maar hij moet ook nog veel leren. Zijn positie nog beter verzorgen bij balverlies bijvoorbeeld. Maar hij is nog altijd maar negentien jaar, dus je kunt hem dat niet kwalijk nemen.”

Hoe zou je de volgende zin aanvullen : met een vlot scorende spits van in het begin in de basis…

“(Lacht. )… stonden we waar we nu ook staan. Ik denk dat iets anders niet eerlijk zou zijn tegenover de rest. Mijn idee is : hoe meer concurrentie, hoe beter. Als Bjorn (De Wilde, nvdr) blijft doen wat hij moet doen, kan dat Peter (Utaka, nvdr) scherp houden. De concurrentie zou door Bjorns volhouden groter moeten worden.”

Je bent nu een half seizoen terug in de Belgische competitie. Wat zijn je indrukken ?

“Bij momenten vind ik ze stevig, met goed voetbal, maar de belangstelling vind ik eigenlijk vrij weinig. En het is, vind ik ook, nogal wisselvallig. Eigenlijk zou dat niet mogen, zeker voor de grote ploegen niet.”

Gelukkig is er Westerlo nog.

“Beetje bij beetje willen de mensen meer, maar het is toch nog effe iets anders dan Brugge, Standard, Genk of Anderlecht, ploegen met meer financiële armslag. Het belangrijkste blijft dat wij het proberen goed te doen, progressie maken en niet alleen kijken naar de overwinning.”l

RAOUL DE GROOTE

‘ONZE VERSTANDIGSTE WEDSTRIJD WAS TEGEN BEVEREN.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content