DE BEKER VAN BELGIË – EN DUS EEN GESLAAGD SEIZOEN – HEEFT LOKEREN AL, TOCH MOETEN ER IN PLAY-OFF 2 NOG VIER WEDSTRIJDEN AFGEWERKT WORDEN. VOOR TRAINER PETER MAES EEN INTERESSANTE PERIODE, ZO ZEGT HIJ ZELF.

Steven Martens, CEO van de Belgische bond, verklaarde onlangs in dit blad dat een bekerfinale eigenlijk de afsluiter van een seizoen hoort te zijn. Daar wil de KBVB de komende jaren ook weer naartoe. Wat vind jij?

Peter Maes: “Ik ben het daar volledig mee eens. De bekerfinale moet een feest zijn. Als je dat na het seizoen doet, zijn het provinciale voetbal en tweede klasse voorbij, dan heb je wellicht nog tienduizend fans meer.”

Ik zou juist denken dat jij wel dankbaar bent dat die finale zo vroeg in het seizoen viel, daarmee kan je nu in alle rust die play-off 2 afwerken. En zelfs al was je verliezend finalist dan heb je de play-offs nog om iets recht te zetten.

“Ach nee. Na die zege in de bekerfinale hoor je met een prettig gevoel de vakantie in te gaan. Ik hou er meer van dat je een doel hebt, voetballen om te voetballen is niet plezant.”

Hoe houdt een trainer zijn ploeg scherp nadat die net de beker gewonnen heeft?

“Dat is niet evident, omdat je een hele periode naar die bekerfinale hebt toegewerkt en in functie daarvan de motivatie hebt gestuurd – onze remonte in de competitie is daar trouwens ook aan toe te schrijven. Die bekerwinst was een enorme ontlading, dan is het als trainer niet de bedoeling dat je gaat focussen op play-off 2, dus zoek je een andere manier om iedereen bij de les te houden. Door het plezant te houden op training en door andere accenten te leggen: meer variatie in de manier van spelen en spelers inpassen die de voorbije maanden wat minder aan de bak kwamen.”

Welke zijn die ‘andere’ accenten dan?

“Tegen Beerschot was dat bijvoorbeeld het samenspel tussen Fall en Harbaoui in de spits. Helaas konden we die opstelling niet lang gebruiken aangezien we al na twintig minuten tot tien man herleid werden. Ik vond echter dat die tandem zeer goed werkte tot dan toe, dat was veelbelovend.”

Dit is een interessante periode voor jou?

“Absoluut. Het is nu dat de echte profs boven komen drijven: wie blijft er voor gaan? Het is in deze situaties dat sommige jongens tonen dat ze rijp zijn voor een niveau hoger. Er zijn veel topclubs die nu hun eindrapporten maken van een speler, dan wegen zulke dingen door in de uiteindelijke beslissing. Dus ook voor de spelers zelf is dit een belangrijke periode.”

Aan wie denk je dan?

“Ik ga geen namen noemen. Wij hebben zelf ook een nieuw verhaal te schrijven: de supercup wordt belangrijk en play-off 1 zal opnieuw een belangrijke doelstelling worden. Ook in de beker van België willen we als bekerhouder toch geen slecht figuur slaan. En dan is er natuurlijk de Europese campagne, waar we mikken op de poulefase.”

Je hebt niet het gevoel dat Lokeren aan zijn maximum zit?

“Neen. Eens je in die drive zit, kan je ver geraken. Dat bewijzen we nu al sinds januari. Ik hoop ook dat we leren uit onze mindere eerste ronde, die er kwam als soort decompressie na het behalen van play-off 1 vorig seizoen. Dat zijn zaken waarop we verder kunnen bouwen.”

Sepp De Roover mag weg. Je voorzitter Roger Lambrecht noemde dat een pijnlijke zaak, want De Roover is een goede jongen, maar zijn contract weegt te zwaar.

Sepp en Tiko hebben allebei hun kansen gekregen als rechtsachter. Ze konden niet overtuigen, de ene door blessures en de andere doordat het niet zijn beste positie was. Dus zijn we in de winterstop naar een meerwaarde op zoek gegaan en dat is Galitsios gebleken. Speelde Galitsios van in het begin van het seizoen, dan hadden we met de vingers in de neus play-off 1 gehaald.”

Volgend seizoen speel je Europees, voor het eerst in je carrière als trainer. Hoe ga je de voorbereiding invullen?

“Die zal er hetzelfde uitzien als andere jaren, want die kwalificatiewedstrijden vallen pas 23 en 30 augustus. Mijn voorbereiding is dus in functie van de competitie.”

En die Europese duels moeten op Daknam plaatsvinden, verkondigde jij in eerste instantie.

“Ik vind het logisch dat je dat ambieert en dat je alle mogelijkheden onderzoekt om dat waar te maken. Maar als je merkt dat er te veel tekortkomingen zijn, moet je je daar ook bij neerleggen. Het zou ook niet plezant zijn om bijvoorbeeld tegen Chelsea te spelen voor 4000 man op Daknam.”

En welke uitwijkmogelijkheid lijkt jij jou dan de beste?

“De Heizel. Daar hebben we goeie herinneringen aan…” (grijnst)

DOOR MATTHIAS STOCKMANS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content