Zaterdagavond ontfutselde Nunes Sint-Truiden in de thuiswedstrijd tegen Lierse zes minuten voor het laatste fluitsignaal twee kostbare punten in de degradatiestrijd. Peter Delorge, aanvoerder van de Kanaries, zat een schorsingsdag uit en kon de prestatie van zijn ploeg rustig analyseren.

Welk verschil merkte je in vergelijking met het STVV van voor Kerstmis ?

Peter Delorge : “Momenteel gaat het in mijn ogen al een heel stuk beter met de vorm van de meeste spelers. Alle jongens presteerden in de eerste ronde onder hun niveau, ook ik. We gaven te makkelijk goals weg en hadden de pech dat elk foutje genadeloos werd afgestraft. Iedereen zocht naar de juiste vorm. Dat voel je heel snel in een ploeg als de onze. Bij Anderlecht of Brugge kunnen sommige voetballers een match beslissen met een klasseflits. Wij zijn in grotere mate afhankelijk van elkaar en moeten als een blok presteren.”

Zie je nog positieve evoluties ?

“De club deed enkele gerichte transfers en de lappenmand zit niet meer zo vol. We misten in de heenronde heel wat spelers door blessures. Onze kern is niet breed genoeg om dat telkens moeiteloos op te vangen. Beleefde iemand een minder goede dag of raakte een speler geblesseerd, dan had de trainer vaak niemand achter de hand om hem te vervangen. Vermeulen moest dikwijls schuiven met zijn pionnen en zo belandden jongens op plaatsen waar ze anders nooit voetballen. Je ziet dat we nu meer mogelijkheden hebben. We kunnen bovendien weer overschakelen op een vast stramien. De trainer zette op oefenkamp in Turkije een 4-5-1-systeem op poten, waarbij we kunnen overschakelen op een 4-3-3 als we druk willen zetten. Daar zijn onze spelers het beste in thuis en voelen ze zich goed bij. Vermeulen beschikt op elke positie weer over een invaller die de wil aan de dag legt om zich te tonen. Je dient nu te knokken voor een basisplaats. Dat geldt voor mij evenzeer als voor de anderen, want zeker op het middenveld wordt het drummen. Zo maak je elkaar beter.”

De resultaten volgen nog niet helemaal. Wat vond je van de wedstrijd tegen Lierse ?

“Ik vond het goed dat we trachtten ons gestalte te gebruiken. Met Rocky Peeters staan we op dat vlak een grote stap verder. De eerste helft had Lierse geen vinger in de pap te brokken. Na de rust kwamen ze beter in de wedstrijd en creëerden ze enkele kansjes. We slikken in de slotfase die gelijkmaker, een bittere pil.”

Met dat ene puntje schieten jullie weinig op.

“Dat klopt. Als we de volle buit gepakt hadden, was het kloofje met La Louvière gedicht. In onze thuiswedstrijden moeten we meer halen en het verschil maken. Maar goed, een gelijkspel is beter dan verliezen. We zullen het toch puntje per puntje moeten doen.”

Hoe groot was de mentale tik zaterdagavond ?

“Als je een wedstrijd lang knokt en je incasseert op het einde nog een dergelijke mokerslag, gaan de kopjes naar beneden. Het is normaal dat iedereen dan in zak en as zit. Maar op training is er geen bedrukte sfeer. Het was de afgelopen weken opvallend hoe makkelijk de nieuwe jongens zich integreerden in de groep. Het leek alsof ze al jaren op Staaien rondlopen. Dat bewijst dat we een sterke groep zijn.”

Is de druk voor de spelers dragelijk ?

“Sommige jongeren hebben daar last mee. Het risico is reëel dat zoiets voor hen verlammend gaat werken op de mat. Het is aan de ouderen om hen te helpen.”

Wordt er in Sint-Truiden rekening gehouden met een scenario waarbij de ploeg in tweede klasse belandt ?

“Zolang de strijd niet gestreden is, denken we daar niet echt aan. We zijn beter gewapend voor de tweede ronde. Ik denk dat we op het juiste moment moeten voetballen en op het goede ogenblik de lange bal dienen te hanteren. Als Sint-Truiden een goede mix van die twee dingen op de mat brengt en bijvoorbeeld niet altijd de voetballende oplossing wil brengen, zijn we een heel moeilijk te bespelen ploeg. Met ons zijn ze in eerste klasse nog niet klaar. Iedereen moet die mentaliteit hebben, van het bestuur tot de spelers. Dan krijgen ze er STVV niet uit.”

KRISTOF DE RYCK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content