OP DE LAATSTE SPEELDAG VAN DE REGULIERE COMPETITIE WIPTE LOKEREN NOG OVER STANDARD, WAARDOOR HET ALS VIJFDE AAN PLAY-OFF 1 BEGINT. MIDDENVELDER KOEN PERSOONS – DIE NET ZIJN CONTRACT VERLENGDE TOT 2016 – EN PLOEGMAATS MIKKEN OP DE VIERDE PLAATS.

Sportief directeur Willy Reynders en trainer Peter Maes kloegen de voorbije week over een gebrek aan erkenning voor de prestaties van Lokeren. Heerst dat gevoel ook in de groep?

Koen Persoons: “Ik denk dat die frustratie vooral op bestuurlijk vlak leeft. Mij lijkt het eerder logisch dat de mensen meer geïnteresseerd zijn in Anderlecht, Club, Genk of Standard, dan in wat Lokeren doet. Maar op basis van het hele seizoen verdienen we onze plaats in de top zes. Bovendien hebben we goeie resultaten behaald tegen de andere play-off 1-ploegen. Daarom denk ik dat we mogen mikken op de vierde plaats.”

Was je verbaasd dat Lokeren het verlies van Taravel, Patosi (beiden geblesseerd), De Bock (transfer), Harbaoui en Copa (Afrika Cup) zo vlot verteerde de voorbije maanden?

“Niet echt. Ons systeem is erg duidelijk, iedereen weet wat er van hem verwacht wordt in een wedstrijd. Eigenlijk misten we vooral Patosi, omdat hij met een flits een wedstrijd kan openbreken. Zeker in onze thuiswedstrijden, wanneer de tegenstander ons de bal laat en het moeilijk is om een opening te vinden.”

Wat vind je van de nieuwkomers Junior Dutra, Alexander Scholz en Walter Balufo?

Scholz maakt indruk. Op een lastige positie als centrale verdediger speelt hij alsof hij hier al jaren rondloopt. Walter en Dutra zijn wat wisselvalliger: heel veel techniek, maar in het samenspel nog niet helemaal top. Volgend seizoen verwacht ik veel van hen.”

Je tekende vorige week een contractverlenging tot 2016. Je bent 29 jaar, mogelijk is dit de laatste etappe in je carrière.

“Ik heb mijn carrière bewust opgebouwd. Altijd een stapje hoger en dan zien of ik meekan. Het leuke is dat Lokeren ook mee evolueert. Hun ambitie loopt samen met de mijne. Mocht Lokeren tevreden zijn met een plek in de middenmoot, zou ik sneller geneigd zijn om te vertrekken.”

Je verdient een medaille: al zes jaar werk je samen met de veeleisende Peter Maes en toch doe je daar nog eens drie jaar bij.

“Dat zei hij zelf ook toen hij me feliciteerde met de contractverlenging. (lachje) Wij verstaan elkaar goed. Als je doet wat hij vraagt, wordt er niet veel naar je geschreeuwd. Soms loop je weleens kwaad naar de kleedkamer, maar dan moet je je daar maar overheen zetten en de volgende training beter doen. Want uiteindelijk krijg je van Maes veel vrijheid buiten het veld, zolang je je maar honderd procent geeft in trainingen en wedstrijden. Zo veel is dat toch ook weer niet gevraagd?

“De belangrijkste les is: Maes roept om je beter te maken. Zoals bij Nill De Pauw, die heel veel op zijn kap krijgt. Maar dat is puur omdat Maes veel kwaliteiten in Nill ziet en vindt dat hij die onvoldoende benut.”

Maes, maar ook Reynders, steken hun waardering voor jou niet onder stoelen of banken. Je bent een invloedrijke figuur in de kleedkamer.

“In recente gesprekken met Maes en Reynders werd duidelijk aangegeven dat ik een belangrijke pion ben in de ploeg. Ook al vanwege mijn positie: centraal op het middenveld heb je met iedereen contact.

“Eigenlijk voel ik dat respect al sinds mijn overgang naar Lokeren. Maes wilde mij absoluut meenemen omdat hij een speler naast zich nodig had die op de groep kon overbrengen waar hij naartoe wilde. Ook voor tactische besprekingen doet hij een beroep op mij. Samen met Overmeire en Leko zijn wij de verlengstukken van de trainer in de kleedkamer. Want daar komt hij zelden, dat is iets van de spelers volgens hem.”

Ivan Leko wordt ook als belangrijke pion beschouwd. Hoe anders is het voor jou en Overmeire om met Leko of Milos Maric op de tien te spelen?

“Leko loopt minder, maar is positioneel zo slim dat hij de ploeg helpt. Hij weet hoe hij bepaalde passlijnen moet afschermen en hoe hij meteen aanspeelbaar kan zijn wanneer we de bal heroveren. Want in principe is dat het eerste wat Overmeire en ik doen als we de bal veroveren: kijken waar Leko staat. Met één pass kan hij dan een verdediging openrijten. Milos loopt meer, maar dat betekent ook dat wij meer moeten corrigeren.”

DOOR MATTHIAS STOCKMANS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content