Na zeven speeldagen staat Roda JC met zes punten op de zestiende plaats in de Nederlandse competitie, terwijl de ploeg mikt op de play-offs. Daarvoor moet Huub Stevens zijn team binnen de eerste acht doen eindigen. Kevin van Dessel (26) panikeert nog niet.

Jullie hadden de competitiestart wellicht totaal anders voorgesteld ?

Kevin van Dessel : “We begonnen nochtans goed met een 2-0-overwinning tegen FC Twente. Maar toen waren we ten minste nog voltallig. Plotseling werden we geconfronteerd met de verhuur van Arouna Koné naar PSV. Dat was een behoorlijke klap. Maar drie opeenvolgende nederlagen mogen nooit het gevolg daarvan zijn.”

Waarom was de oud-spits van Lierse zó belangrijk ?

“Hij weegt constant op een verdediging, zorgt voor dreiging, is een gemakkelijk aanspeelpunt en scoort bovendien gemakkelijk. Je mag natuurlijk niet afhankelijk zijn van één speler, maar hij was gewoon van goudwaarde voor ons. Andres Oper is een ander type : een harde werker, die negentig minuten blijft gaan en je meer in de diepte moet aanspelen. Doelgericht, eerder kracht dan techniek. Koné was meer de man van de actie, die drie spelers in de wind zette en scoorde.”

Het ontwikkelen van nieuwe automatismen is niet eenvoudig ?

“Het vraagt tijd, hé, omdat die aanpassingen niet van vandaag op morgen verlopen. Maar we werken er hard aan. Roda JC is al jaren de club die als doorgeefluik dient om onbekende jongens naar een topclub te laten gaan. Dat weten we. Onze ambitie kreeg wel een serieuze knauw, omdat we toch een Europees ticket nastreven. Zeker omdat Koné werd verhuurd en niet verkocht. Dat kwam ook voor de supporters hard aan. Maar alles is nog mogelijk. We kunnen zeker nog bij de eerste acht eindigen. Die kloof valt nog te overbruggen.”

Ben je momenteel tevreden over je eigen niveau ?

“Nee, maar ik heb een geldig excuus. Ik revalideerde zes tot zeven maanden bij Lieven Maesschalck na een operatie aan de voorste kruisband van mijn knie, waarbij ook een kraakbeenletsel werd vastgesteld. De prognose luidde zes tot acht maanden herstel. Ik kon na amper een half jaar nagenoeg de hele voorbereiding met de groep meemaken. Maar ik moet rekening houden met de regel die stelt dat ik minstens nog zes maanden nodig zal hebben om mijn oude niveau te halen. Ik rook het gras en dacht dat ik de wereld aankon, maar wist dat er een terugslag zou volgen. Die beleef ik nu wat. Maar positief en rustig blijven is de boodschap.”

Hoe bevalt de samenwerking met Huub Stevens ?

“Heel goed. Nieuwe trainer, nieuwe wetten. Na drie jaar Wiljan Vloet krijgen we te maken met een andere aanpak. Het is alleen maar goed voor jezelf om op die manier je kennis te verrijken. Stevens legt meer verantwoordelijkheid bij de groep. Eigenlijk dwingt hij ons mee te denken met hem, zonder daarbij veel regels op te leggen en alle details in het oog te houden. Onderlinge correctie is de boodschap. Onder Vloet kregen we alles voorgekauwd.”

Ook tactisch komen jullie anders voor de dag ?

“We kiezen nu voor een ruit op het middenveld. Vorig seizoen was het twee verdedigende en aanvallende middenvelders, plus de beide aanvallers. Het vergt wat aanpassing, maar het lukt almaar beter.”

In hoeverre kan het vertrek van sterke man Nol Hendriks op het einde van het seizoen de toekomst van de club in gevaar brengen ?

“Hij zal nog altijd nauw betrokken blijven bij de werking, ook al wil hij zich dan iets meer op de achtergrond houden. Die man betekende al zoveel voor de club, dat hij zoiets niet zo maar uit handen geeft.”

Zelf lig je nog onder contract tot 2007. Je voelt je daar na zeven jaar blijkbaar nog altijd goed ?

“Volledig wedstrijdfit raken, weer titularis worden en Europees voetbal halen via de competitie, dat is nu mijn eerste betrachting. Ik heb nog geen behoefte aan nieuwe lucht. Roda JC mag voor mij zeker geen eindstation zijn, maar daarvoor moet ik wel eerst weer topniveau halen. Ik wil eens kijken of ik een stapje hoger aankan.” l

FRÉDÉRIC VANHEULE

‘Ik rook het gras en dacht dat ik de wereld aankon.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content