“Deze week wil ik elke dag een transfer aankondigen. Als dat niet lukt, zal ik ontgoocheld zijn”, liet Johan Vermeersch begin vorige week optekenen. De voorzitter van FC Brussels wil niet wachten tot de prijzen op de transfermarkt nog zakken om zijn beoogde kern van 22 rond te krijgen. Liefst vat de trainer per 24 juni de trainingen aan met een complete groep.

En, is het een beetje een vruchtbare week geweest ?

Johan Vermeersch : “Vind ik wel. Dinsdag zijn we begonnen. Venance Zézéto, Istvan Dudas, Davy Theunis, Fritz Emeran, Maxence Coveliers. Björn Helge Riise hadden we al. Slecht is dat niet. Alleen Olivier Doll is niet gelukt. Hem had ik er ook graag bij, omdat hij zowel rechts als centraal in de verdediging kan spelen. Brussels kan zich niet permitteren een dubbele bezetting per positie te hebben, daarom wil ik polyvalente spelers. Maar Lokeren bood meer. Dan moeten wij, FC Brussels zijnde dat nog maar net uit tweede komt, nog passen.

Gaat u ook deze week elke dag een transfer aankondigen ?

“Nee hoor. Ik zoek nog ervaring in het centrum van de verdediging. Spira Grujic die ik indertijd zelf van Radnicki Nis naar RWDM haalde is eerste keus, hij stak er bij Twente het voorbije jaar echt nog bovenuit. Verder wil ik nog een spits. We hebben Zézéto al voor achter de spitsen, terwijl ik hoop dat het duo Aloys Nong-Saïd Makasi zich verder ontwikkelt opdat een van beiden doorbreekt, naast een ervaren spits die goed is voor tien, vijftien goals. Het zou kunnen dat we die in het buitenland zoeken.”

Jullie waren vrij snel bezig met Jari Niemi, de Finse spits van Bergen.

“Als Standard opdaagt, moeten wij passen. Met die clubs kunnen we niet aan opbod doen. Nog niet.”

Hoe bedoelt u ?

“Ik heb achttien maanden zwaar geïnvesteerd, ik wil nu eerst zien hoe het bedrijfsleven en de supporters daar op reageren. De sponsors komen hun beloftes na, maar achter beide doelen hebben we nog beschikbare ruimte. Ik ben benieuwd hoe het loopt met de abonnementenverkoop die vrijdag start. Dit jaar is een test om te zien hoe de agglomeratie Brussel reageert op een club als Brussels. De verdere sportieve uitbouw is afhankelijk van de extra middelen die we vanaf nu willen creëren.”

U wou een trainer die ook naar de fandag zou komen en de contacten met de sponsors verzorgde. Hebt u die met Emilio Ferrera ?

“Ik heb hem meteen gezegd dat ik dat een heel belangrijke taak vind voor een trainer van een club waarvan het budget voor tachtig procent wordt bijeengebracht door die mensen. De coach is het gezicht van mijn club. Ik wil dat hij en een deel van mijn spelers na elke wedstrijd in de business seats komen. Hij zei me ook dat dat niet in elke club gevraagd werd waar hij tot nog toe werkte. Emilio is de ideale trainer, viertalig, Brusselaar en iemand die perfect past bij het multiculturele aspect dat bij FC Brussels leeft. Hij werkt ook hard, zag ik al. Ik ga hem steunen en sturen, zoals ik dat met elke trainer doe.”

Gaat u weer zelf de sportieve lijn bepalen zoals vorig seizoen ?

“We gaan wel anders spelen. Vorig jaar voetbalden we op één helft, op die van de tegenstander, nu zal het vaak omgekeerd zijn. Daarom opteerden we voor twee creatieve spelers, Christophe Kinet en Zézéto, omringd door een stevige organisatie waarvoor ik polyvalente voetballers nodig heb.”

door Geert Foutré

‘Ik ga Ferrera steunen en sturen. Zoals ik dat met elke trainer doe.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content