Ook tegen Charleroi gaf AA Gent afgelopen weekend niet de indruk vloeiende combinaties op de mat te kunnen leggen. De ploeg kampt namelijk met een manifest gebrek aan vertrouwen, stelde voorzitter IvanDeWitte na afloop (nog eens) vast.

En wat zegt de trainer ?

Jan Olde Riekerink : “Behalve over de defensieve organisatie tegen Brugge en de eerste twintig minuten tegen Beveren ben ik dit seizoen ook nog niet tevreden geweest. Het is een beetje hetzelfde verhaal als vorig seizoen : een kwestie van balans in het elftal bij balbezit. Want het blijft mijn intentie om dominanter te spelen. Mrdakovic is erbij gekomen en dat vereist een aanpassingsperiode. Dat zie je bij Lokeren ook, omdat de spelers die vertrokken op een belangrijke positie stonden.”

Jullie zijn dit seizoen, hoor je, ook meer fysiek gaan trainen. Waarom ?

“Niet méér, wel wat intensiever. We proberen de specifieke tekortkomingen bij sommigen wat bij te schaven. Het is wat meer geïndividualiseerd.”

Na Heusden-Zolder zei u iets wat de situatie van uw ploeg typeerde : Davy Theunis had zeven van de tien passes gewoon in dezelfde richting teruggekaatst. Dat had, zei u, te maken met een gebrek aan geestelijke vrijheid, want hij bezit volgens u wel de kwaliteiten om op te bouwen in balbezit. Wat kan je als trainer doen om daaraan te verhelpen ?

“Daaraan verhelpen, tja… Je probeert een beetje op automatismen te spelen en spelers dingen aan te leren die kunnen verbeteren in balbezit. Want van het moment dat spelers beginnen te denken, gaat dat ten koste van hun intuïtie. Alleen gaat aan die periode van leren een periode van denken vooraf. En in die fase zit een aantal spelers nu dus.”

De voorzitter roerde zich na de wedstrijd tegen Heusden-Zolder voor het eerst openlijk en zei : “Ik wil een lijn zien”. Ziet u die al ?

“Ik zoek naar de ploeg waarin spelers wat meer logisch met elkaar spelen. Je kan dat op verschillende manieren bereiken : of de ploeg die er staat krijgt een klik, of je wijzigt de posities. Tot nu toe heb ik elke wedstrijd al wijzigingen doorgevoerd en ik heb daar geen problemen mee. Ik kan ook zeggen : deze elf spelers geef ik het vertrouwen en ik wacht. Maar ik geloof op dit moment veel meer in het bij mekaar zoeken van de juiste spelers dan in het zeggen : dit is het systeem, en nu de spelers zoeken.”

Maar door veel te wijzigen kan je natuurlijk juist het vertrouwen van de spelers aantasten.

“Juist, maar als ik mijn spelers uitleg dat dát mijn keuze is, dan zou dat niet ten nadele van hun vertrouwen mogen gaan. Ik bedoel : als voetballer was ik op m’n best als ik niet zeker was van mijn stek. Als de voorzitter nu van faalangst en gebrek aan vertrouwen spreekt, is het aan de technische staf om te zorgen dat ze wel vol vertrouwen zijn door dat zelf uit te stralen. Mijn vertrouwen is nog honderd procent.”

Tjörven De Brul typeerde u niet als de koele Amsterdammer, maar toch meer als een gevoelsmens. Vindt u het gezien de huidige situatie nog wel plezant in Gent ?

“Ik vind Gent nog altijd een fantastische club en een mooie stad. De Brul zei dat terecht, maar dat heeft met concentratie te maken en dat houdt een bepaalde afstandelijkheid in. Juist om die emotie, dat gevoel naar mensen toe ben ik ook trainer geworden.”

door Raoul De Groote

‘Ik vind Gent nog altijd een fantastische club en een mooie stad.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content