Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Sint-Truiden beleefde weer een moeilijke week. Eerst waren er de geruchten over omkoping, waarna voorzitter Roland Duchâtelet individueel met alle spelers praatte om te polsen hoe het zat met onder meer hun wedgedrag. Hij liet ze bovendien een addendum bij hun contract ondertekenen : wedden op de eigen wedstrijden mocht niet (meer). Te midden van dat gewoel moest trainer Herman Vermeulen de kopjes op scherp krijgen voor de bekerwedstrijd bij derdeklasser FC Dender.

Herman Vermeulen, na de krappe 0-1-zege : “Een derdeklasser vond ik deze ploeg niet, wel een tweedeklasser. Ik ben blij dat we deze klip hebben kunnen nemen, want ik verwachtte dat er in deze ronde eersteklassers zouden sneuvelen. Dat Anderlecht de eerste zou zijn, was verrassend, maar wij liepen ook gevaar. We hebben bewust niet alles direct in de aanval gesmeten, maar met overleg gevoetbald.”

De trainer van FC Dender vond dat u veel respect voor zijn ploeg had door maar één spits op te stellen.

“Het was allemaal anders uiteengezet, maar onze invulling was verkeerd. Omdat de bal niet voorin kwam, gingen Hajnal en/of Buvens uit de spits terugzakken naar het middenveld en kreeg je de indruk dat wij maar met één aanvaller voetbalden. Dat was niet de opdracht. Aan de rust heb ik links met de wissel Ramond/Mulemo bijgestuurd en toen ging het veel beter, begonnen we ook over links te voetballen. Je kan zo’n bekerwedstrijd op twee manieren aanpakken : direct beginnen stormen en de tegenstand wegblazen, met het risico dat je op een counter loopt, of aandacht houden voor de organisatie en in de loop van de wedstrijd bijstellen. Verstandig spelen. Dat is gelukt en dus zeg ik in dit stadium van de bekercompetitie : de kwalificatie was het belangrijkste. Wij willen immers heel ver meegaan.”

Blijf je nu bij een 3-4-3 ?

“Dat kan ik niet zeggen omdat ik – en dat klinkt heel vreemd nu we zo ver in het seizoen zijn – nog steeds niet het evenwicht heb gevonden en nog steeds ervaar dat spelers die me werden voorgesteld als zijnde dit of dat genre, uiteindelijk heel andere kwaliteiten blijken te hebben. Zo vind ik iemand als Sander Debroux veel meer een middenvelder dan een rechtsachter. Ik heb nu wel het voordeel dat er een aantal jongens aan het terugkomen is : Stolica, Nijs, Santalab, Van Hoyweghen, de Condé… Dat vergroot het aantal mogelijkheden. Maar 3-4-3, of 3-5-2, alles heeft te maken met de animatie op het terrein. Op het offensieve vlak krijg ik inderdaad een aantal nieuwe mogelijkheden. Ons probleem dit seizoen was tot dusver een constante leggen in de prestaties, ook met dezelfde veldbezetting. Indrukwekkend gaan winnen op Zulte-Waregem, maar vervolgens twee keer op rij verliezen.”

Rond die nederlagen was de voorbije dagen heel wat te doen. Hoe voelde je je daarbij ?

“Daar spreek ik liever niet over. Het was een heel moeilijke week, waarbij we getracht hebben het hoofd koel te houden en ons werk te doen. Het gerecht heeft van zijn kant zijn werk gedaan.”

Zijn er spelers ondervraagd ?

(Cryptisch, maar knikt.) “Het gerecht heeft zijn werk gedaan en moet nu, als er iets aan de hand is, de bewijzen verzamelen. Wij moeten voorzichtig zijn.”

Heb je getwijfeld aan, om er maar eentje te noemen, je doelman ?

“Geen commentaar, ik noem zeker geen namen. Je mag op dit moment niks zeggen, omdat je geen bewijzen hebt. Niemand met de vinger wijzen, want stel dat ze onschuldig zijn ? Dan heb je iemand voor het leven gestigmatiseerd. We moeten ons op ons werk concentreren, na deze bekerwedstrijd de thuismatch tegen GBA voorbereiden, weer een match van de waarheid. De groep verder doorlichten en in januari misschien de beslissingen nemen die zich opdringen, als je transfers kan doen.”

Jullie verloren van Lierse met 1-0, de enige zege van de Pallieters tot dusver dit seizoen. Laat dat nu net de ploeg wezen waar de Chinees Zheyun Ye ook iemand kent. Zet wat vorige week gebeurde ook dit plots in een ander daglicht.

“(Zucht.) Geen commentaar.” l

PETER T’KINT

‘HET GERECHT DOET ZIJN WERK, WIJ MOETEN ONS OP het onze concentreren.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content