‘Circusvoetbal is uit de tijd’

Met 4-0 versloeg Gent zaterdag thuis Lierse. Een ruime overwinning die de ploeg van Georges Leekens – na drie verlieswedstrijden op rij en een krappe bekeroverwinning (2-1) tegen KV Mechelen – weer vertrouwen moet geven voor de ontmoeting met Standard van komend weekend.

Toch ?

Georges Leekens : “We zijn nooit ons vertrouwen verloren. Het is niet omdat er wat geroezemoes is rondom dat wij ons vertrouwen kwijt zijn. Wij weten dat we niet de top zijn, maar ook dat we niet het laagste zijn. Wij spelen meer technisch voetbal en in februari, maart, op dit soort velden, zoals hier en op het oefencomplex, ben je dan niet bevoordeeld. Daar zullen we toekomstgericht wat aan doen, want wij zijn een technisch voetballende ploeg. Maar we hebben ons mentaal en fysiek goed herpakt. Deze week kunnen we weer wat recupereren om Standard en KV Mechelen te bekampen, wat twee zware cupwedstrijden zullen worden.”

Waaraan schrijf je jullie mindere periode toe ?

“We weten wat we kunnen en wat niet én dat we af en toe een moeilijke periode zullen krijgen als een aantal dragers van de ploeg er niet bij is. Dat is duidelijk. Het was al moeilijk genoeg om weer evenwicht te vinden in het elftal. Op Smoje na stonden wij tegen Lierse weer volledig en we zullen Dario straks heel goed kunnen gebruiken. Hopelijk raakt hij fit.”

Jullie zijn een technisch voetballende ploeg, zeg je, maar toch ook een ploeg die graag de lange bal naar Foley gebruikt. Niet toevallig viel jullie mindere periode ook samen met een blessure bij Foley.

“Maar als je met Stoica, Grégoire en De Beule speelt, kán je niet spreken van een spel met lange ballen, dat is een foute inschatting, maar af en toe móét je ze gebruiken, móét je die snelheid gebruiken en die aansluiting krijgen, want het circusvoetbal, driehoekjes maken en proberen met een een-tweetje door het centrum te raken, die tijd is voorbij. Foley heeft drie weken niet getraind, dus daar ondervind je naweeën van. Tegen KV Mechelen, bijvoorbeeld, had hij, hadden onze twee spitsen, het moeilijk.”

Het was van Moeskroen, vijf speeldagen geleden, dat Adekanmi Olufade nog eens een veldgoal maakte en tegen Lierse scoorde hij wel twee keer, maar zat hij ook niet echt goed in de wedstrijd.

“Hij is een goeie spits en een spits heeft nu eenmaal periodes dat het makkelijker of moeilijker lukt. In de tweede helft heeft hij zichzelf opgepept doordat het publiek zo tekeerging. Bovendien heeft hij een paar keer maar aan vijftig procent gespeeld en bijna niet kunnen trainen door zijn rugblessure. Olufade had het moeilijk tegen Lierse, maar hij is klaargestoomd met een inspuiting.”

Hoe zit het met jouw contractverlenging ?

“Ze is nog niet getekend, neen, ik heb ook nog geen tijd gehad, maar de overeenkomst is rond. En mij gaat het niet om punten en komma’s, zoals sommige mensen weer insinueren, want het is gewoon hetzelfde contract.”

Maar je blijft toch in Gent ?

“Normaal is dat zo, hé. Het is gewoon dat we een signaal willen geven waar de club naartoe wil. Ik wil de kwaliteit van de groep nog naar omhoog krijgen, zodat als er iemand geblesseerd of geschorst is, we dat beter kunnen opvangen. Want nu blijkt dat we dat in sommige wedstrijden niet kunnen.”

Tot slot : je verloor vorige week in ons blad de pronostiek van onze hoofdredacteur. Kennen journalisten er dan toch meer van dan trainers ?

“Ik heb eigenlijk gekozen om mijn ex-clubs geen pijn te doen en ik moest de hoofdredacteur, die ik al zoveel jaren ken, laten winnen ( grijnst). Neen, alle gekheid op een stokje : eigenlijk is het voor spelers en trainers uit den boze om te pronostikeren, maar ik heb mijn hart laten spreken, anders had ik wel betere punten gegeven ( lacht).” S

RAOUL DE GROOTE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content