Anderlecht onderhandelt met assistent-trainer Franky Vercauteren over een nieuw contract. “We hebben gepraat over de jobomschrijving en over het financiële aspect”, zegt hij. “Mijn taak zou dezelfde blijven, maar er is onlangs een technische commissie, een sociale commissie en een medische commissie opgericht en normaal zal ik ook voor de volgende vergadering van de scoutingscommissie uitgenodigd worden.”

Afgelopen zomer gaf Herman Van Holsbeeck in dit blad aan : op Anderlecht zijn heel veel competente mensen, maar het probleem is dat iedereen op zijn eiland zit te werken. Hij had het over jou, Werner Deraeve (jeugd) en Peter Ressel (scouting). Is de aanzet tot onderlinge communicatie gegeven ?

Franky Vercauteren : “Hij heeft ons dichter bij elkaar gebracht. Dat is nu een eerste keer doorgenomen, dat wij samen naar oplossingen moeten zoeken om de lijn, de visie, de toekomst en het heden van de club nog beter te maken en dat was voor al die mensen geen probleem. Misschien jammer dat het niet vroeger is gebeurd.”

Wat kan dat opleveren ?

“Dat iedereen op zijn positie doet wat hij moet doen, dat er geen overlapping is, maar samenwerking en coördinatie. Als de scouting weet wat wij zoeken en vragen en ook weet waarom wij een speler wel of niet op een bepaalde positie opstellen, dan staan we al een stukje verder. Wat jeugd betreft, valt sinds dit seizoen de û19 al onder onze bevoegdheid en hebben we via een nieuw voorstel geprobeerd om dat door te trekken tot een belofteploeg vanaf û17. Binnenkort ga ik met Werner Deraeve samenzitten.”

Ondertussen blijft er maar jeugd doorstromen : Kompany, Junior, Deschacht, Lovre, Traore, Deman, Martens…

“Eerst moet je talent hebben û uit de jeugd of de scouting û en dan kan eraan gewerkt en verbeterd worden. Men begint stilaan ook in te zien wat onze vragen en noden zijn.”

Zijnde ?

“Dat voetbal niet alleen talent meer is, maar dat het ook mentaliteit is, fysiek, op bepaalde posities kracht en lengte, dat het concurrentie is en dat het voorbereiden is voor de Champions League en niet voor de Belgische competitie.”

Welk advies heb je in dat verband voor de voetbalbond ?

“Het probleem van de bond is : ik heb niks tegen buitenlanders, maar ik vind het soms heel vervelend dat men op een ander gaat kijken naar wat we hier ook hebben. Dat geldt voor Anderlecht en voor België. Als je niet in staat bent om 75 procent zelf op te leiden, dan ben je niet goed bezig, denk ik.”

Hoe hoog schat je het huidige Anderlecht in, in vergelijking met het Anderlecht van Jan Koller bijvoorbeeld ?

“Je kunt alleen maar resultaten vergelijken. Voorlopig staan we nog niet in de tweede ronde van de Champions League, al hebben we er zeker het potentieel voor. Jongens als Kolar, Kompany, Lovre, Wilhelmsson, Deschacht en anderen kunnen ook nog groeien.”

Breekt er op Anderlecht nog ooit een Vercauteren door ?

“De kleinste is 9 jaar en heeft een aantal kwaliteiten, maar ook een aantal grote gebreken. Zijn papa zal hem eens een paar sjotten onder zijn gat moeten geven, want hij is een beetje gemakzuchtig.”

door Christian Vandenabeele

‘Ik vind het soms heel vervelend dat men op een ander gaat kijken naar wat wij hier ook hebben.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content