STVV ZAKT NA DRIE JAAR EERSTE TERUG NAAR TWEEDE KLASSE. AAN DE BASIS DAARVAN LIGGEN EEN HELE REEKS MISLUKKINGEN. WAT BIJ DE START ONDER GUIDO BREPOELS AL FOUT LIEP, KON OOK FRANKY VAN DER ELST NIET MEER RECHTTREKKEN. DEZE ZOMER ZULLEN DE KANARIES EEN COMPLETE SPORTIEVE FACELIFT ONDERGAAN.

Waar ging het fout?

Franky Van der Elst: “Het is heel moeilijk om de vinger op één pijnpunt te leggen, het gaat eerder om een aantal factoren. Achteraf bekeken was mijn eerste wedstrijd, een thuismatch tegen RC Genk, symptomatisch voor de rest van het seizoen. Niet slecht voetballen, maar toch onderuitgaan. Terugkomen van 1-3 naar 3-3 en dat dan niet vasthouden. Individuele foutjes boven op collectieve, nu eens door een gebrek aan ervaring, dan weer door een gebrek aan kwaliteit. Als ik de beelden van onze tegengoals bekijk, zijn die soms zeer pijnlijk. We hebben goeie momenten gehad, ook nog in de degradatieduels tegen Westerlo, maar we hebben dat nooit kunnen vasthouden. Zowel in de heenronde als in de terugronde haalden we op een bepaald moment 8 op 15 en dan denk je: het kan, we gaan de kloof dichten. Maar vervolgens slaag je daar nooit echt in. Het is een heel moeilijk seizoen geweest, ook door blessures, beslissingen van de scheidsrechter enzovoort.”

Aanvankelijk slikten jullie een gemiddelde van meer dan drie tegengoals.

“Ja. Dat hebben we teruggebracht naar rond de twee door een andere organisatie: drie middenvelders voor een wat meer teruggetrokken verdediging. Maar dan lever je weer in op scorend vermogen. Voor een ploeg die onderin stond, maakten we behoorlijk wat goals, maar we slikten gewoon te veel tegendoelpunten. Kortom, we hebben echt alles geprobeerd om het om te draaien: tactisch veranderd, de sfeer goed proberen te houden, versterken aan de winterstop, … Eerst was niks mogelijk, dan kregen we Menga, uiteindelijk hebben we nog Rossini en Chatelle kunnen toevoegen. Maar goed, het is niet gelukt. Vorig seizoen hebben ze het behoud afgedwongen met 20 gemaakte goals. Er is gedacht: we gaan offensief wat bij halen, en het lukt wel. Niet dus. We misten op het veld een rustpunt, iemand die een bal kon bijhouden. Nu was het altijd in de omschakeling, en dat hou je geen 90 minuten vol. Je slikte veel goals, maar was dat altijd de schuld van de verdediging? Als alle ballen snel terugkomen, kom je onder druk. Wel bleek, als we wat ruimte weggaven, zoals tegen Westerlo, dat we kwetsbaar waren. Die dingen moeten we nu meenemen. Ik klink nu wel heel negatief – dat is de ontgoocheling die ik nog moet verwerken – maar bij een ploeg die degradeert lopen wel veel dingen fout.”

Je hebt nog een contract voor één seizoen, anders wilde je in september niet van Lommel naar STVV verhuizen. Hou je rekening met een ontslag?

“Ik ga daar niet van uit, maar het kan uiteraard altijd gebeuren. Ik hoop dan wel dat ze in dat geval de beslissing snel nemen, niet eind mei als iedereen echt met vakantie gaat. Nu zijn ze thuis tot 2 mei en dan gaan we nog een week of drie trainen. Dat zal in moeilijke omstandigheden zijn, maar we gaan proberen dat aangenaam te maken, zodat ze niet te veel basis verliezen. De schuld voor de degradatie neem ik alleszins niet op mij. Er waren al problemen voor ik er was, de samenwerking was niet altijd makkelijk. Die problemen hebben we niet kunnen oplossen, dat is een terechte vaststelling. Maar in tweede klasse was ik wél een winnende coach.”

Technisch directeur Jan-Pieter Martens kondigde al een reeks wijzigingen aan.

“Bij een degradatie heb je altijd spelers die weg willen. Sommigen zijn vrij, anderen geleend, voor sommigen zal belangstelling zijn, voor anderen niet. Ik heb wat ervaring met tweede klasse, er moet kwaliteit zijn. Je kan wel niet alleen jonge, behendige voetballers rekruteren die goed zijn op je kunstgrasveld thuis, maar uit worden weggeblazen. Er moet ook mentaliteit zijn, én ervaring. Het wordt geen makkelijke oefening. Bovendien mag je ook niet beginnen met een kern van 25 man. Per wedstrijd kunnen er slechts 15 op het blad, dat betekent direct tien ongelukkigen. Kortom, we moeten beginnen met 20 goeie spelers.”

DOOR PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content