Zondag won Westerlo thuis tegen Charleroi. Niet zonder slag of stoot, want eerst op achterstand gekomen en pas in de laatste minuut voorbij de nieuwe hekkensluiter gegaan. Een stap in de goede richting alvast na de makke manier waarop het zich een week eerder in Brugge met 4-0 liet vernederen.

Begin vorige week kreeg Jan Ceulemans van Herman Wijnants te horen dat hij in de fout was gegaan door Club Brugge te veel als een onmogelijke opgave voor te stellen. En zelf kreeg jij de opdracht de groep op zijn te lakse mentaliteit te wijzen. De club wil duidelijk meer ambitie zien.

Chris Janssens : “Ik kwam de manager tegen in de gang en hij zei inderdaad dat ik iedereen scherp moest zetten. Hij verwacht een andere mentaliteit in de ploeg. Dat heb ik dan ook zo in de kleedkamer gezegd in de hoop dat het zou aankomen.”

Waarom was die ambitie er niet ?

“Die ambitie is er wél. Het was in Brugge alleen na het eerste tegendoelpunt gedaan met ons. Eigenlijk was het de eerste keer dat dit voorviel, want in wedstrijden tegen Antwerp, La Louvière en AA Gent verloren we, maar was iedereen het erover eens dat we op basis van het spel drie punten hadden moeten pakken. Want eerlijk : op Club en Anderlecht na zijn we nog geen ploegen tegengekomen die beter zijn dan wij.”

Jullie eerste overwinning kwam er op de vijfde speeldag na een tactisch interessante wedstrijd tegen Beveren : voor het eerst begonnen jullie in een 4-3-3. Overmoedig, oordeelde David Paas achteraf, en zelf vond je een 4-4-2 beter bij Westerlo passen. Waarom ?

“We zaten op die eerste winst te wachten en dan probeer je als trainer eens iets anders, maar we kwamen telkens iemand tekort op het middenveld en aan de rust stonden we 0-2 achter. Nadien zijn we met twee spitsen gaan spelen en liep het beter. Je kan daar eindeloze discussies over voeren, maar je moet gewoon vaststellen dat met de spelers die we hebben een 4-4-2 winst opleverde.”

Wat mist Westerlo om met dat systeem meer te sprankelen ?

Tosin ( Dosunmu, nvdr) heeft de snelheid voorin en een actie, David weegt op een verdediging en probeert de bal vast te houden. Maar die balvastheid moeten we naar voren toe nog meer krijgen om Wim ( Mennes, nvdr) en mij de kans te geven uit de tweede lijn op te rukken. Svoboda is uitgevallen, misschien dat Toni ( Brogno, nvdr) dat ook kan. Vorig jaar, heb ik gehoord, heeft hij ook veel achter de spitsen gespeeld.”

Je hebt in het buitenland gespeeld en in de nationale ploeg gestaan, maar nog geen prijs gewonnen. Dat, zei je, wou je bij Westerlo doen. Voor wanneer zal het zijn ?

(Lacht.) Het is altijd mijn doelstelling geweest, maar je moet daar ook realistisch in zijn natuurlijk. Voor de beker (in het weekend van 15 en 16 november, nvdr) moeten we naar Tubeke en dat is geen cadeau. Maar als je het goed aanpakt, moet dat lukken. Vorig jaar zag je dat Club Brugge en Anderlecht snel uitgeschakeld werden, mede door de zware Champions Leaguewedstrijden, en daar moet je ook nu op hopen. Want we moeten daar eerlijk in zijn : bij de eerste drie zullen we wel niet eindigen, hé (lachje).”

door Raoul De Groote

‘Eerlijk : op Club en Anderlecht na zijn we nog geen ploegen tegengekomen die beter zijn dan wij.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content