Ondanks de huwelijksfeesten van invallersdoelman Sven Van der Jeugt en spits Kristof Snelders won Lierse zijn eerste eindrondematch met 0-1 op Kortrijk. Kapitein Chris Janssens woonde geen van beide feesten bij, wél dat van zijn manager Gino Laureyssen, die ook zaterdag trouwde. Maar Janssens lag wél tijdig in bed. Zégt hij.

Zijn feestjes een betere voorbereiding op de eindronde dan de traditionele afzondering ?

Chris Janssens : “Als je daar goed mee omgaat, is zo’n feestje geen nadeel. Vorige maandag hadden we, twee dagen na de match op Lokeren, ook al een feestje waar alle spelers bij waren : er zat namelijk nog heel wat geld in de boetekas.”

Wat zijn de troeven van Lierse ?

“Onze winning mood van de laatste tien weken. In die tijd hebben we veel vertrouwen opgedaan.”

Waar moet Lierse speciaal voor opletten ?

“We geven makkelijk goals weg. We scoorden na Nieuwjaar bijna altijd, maar konden die voorsprong vaak niet vasthouden.”

Vorig jaar won Lierse wel de eindronde, maar het zat na de moeizame achtervolging helemaal op zijn tandvlees. Dit jaar is de tegenstand sterker.

“De ploeg waarmee we nu de eindronde spelen, is sterker dan die van vorig jaar. Tijdens de winterstop zijn er zeven nieuwe spelers gekomen. Die groeien nu naar hun beste vorm, omdat ze voorheen nauwelijks aan spelen toekwamen. Dat geldt ook voor mij.”

Als Lierse zich redt, zal dat grotendeels op het revanchegevoel van Chris Janssens tegenover Zulte Waregem gebeuren, zeggen kenners. Akkoord ?

“Ja. Toen ik tekende, was me beloofd dat ik hetzelfde voetbal mocht verwachten als met Westerlo, maar dat is niet gebeurd. Ik ben iemand die je belangrijk moet maken. Helleputte en Ceulemans deden dat, bij Zulte Waregem voelde ik nooit dat ik belangrijk was. Na de goals van Frutos tegen Anderlecht was het voor mij afgelopen. Daarna zat ik diep. De eerste vijf, zes matchen bij Lierse waren niet goed.”

Dat zei Rekdal onlangs nog : de Chris Janssens van de eerste periode kon ik niet gebruiken.

“Na Roeselare ben ik naar mijn beste niveau gegroeid. Daarvoor miste ik vertrouwen. De eerste wedstrijden was ik niet echt goed, daarna ging het een match of vier echt slecht. Voor Roeselare ging ik voor de spiegel staan : dat zou voor mij de wedstrijd van alles of niets worden. Het lukte. Dat was voor mij het keerpunt.”

Wat heeft je bij Lierse verrast ?

“Dat die groep, ondanks alle ellende op en naast het veld, zo hecht aan mekaar bleef hangen.”

Het botste ook met Rekdal, maar dat vertaalde zich niet in slechte resultaten.

“Van Rekdal kan ik maar één ding zeggen : er is een periode geweest dat hij mij er op basis van mijn mindere prestaties gemakkelijk had kunnen uitzetten. Maar hij maakte mij al in de tweede match kapitein en bleef me vertrouwen geven.”

Geef maar toe : in de laatste wedstrijd hebben jullie het op een akkoordje gegooid met Lokeren.

“Nonsens. Wie die wedstrijd zag, weet dat het na een half uur gerust 2-0 had kunnen zijn voor Lokeren. Dan was het voorbij geweest voor ons.”

Wat doe je volgend jaar ?

“Ik voel mij goed bij Lierse en wil blijven, ongeacht of dat in de eerste dan wel de tweede klasse is.”

Hoeveel kilometer rijd je elke dag naar en van Lier ?

“250. Liever langer in de auto bij een club waar je je gewaardeerd voelt, dan een korte rit met een slecht gevoel. Bovendien kom ik uit deze streek. Ik zie elke dag mensen terug die ik meer dan tien jaar niet meer gezien heb. Voetballen voor Lierse is tegelijk jeugdherinneringen ophalen.”

Hoe lang ga je nog door ?

“In principe wordt volgend jaar mijn laatste seizoen.”

GEERT FOUTRé

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content